Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Peki gayrimenkul satışı tapu dairesinden başka bi yerde yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul satışı tapu dairesinden başka bir yerde yapılabilir mi?
Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Bunun için öncelikle tapu dairesinden randevu alınmış olması gerekiyor. Tapu dairesine gitmeden önce gerekli olan evraklar temin ediliyor.
Tapu dairesinde yapılan işlemler için masraf ödemesi yapılıyor. Ödenecek tapu masrafı satış bedeli üzerinden yapılan hesaplama ile tespit ediliyor.
Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılıyor. Tapu harcı, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor.
Peki gayrimenkul satışı tapu dairesinden başka bi yerde yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkuller sadece tapu dairesinde alınabiliyor ve satılabiliyor. Bunun bir başka yolu bulunmuyor. Tapu dairesi dışında yapılan satışlar geçersiz kabul ediliyor.
Ancak kadastro geçmemiş yerlerde araziler tapuya kaydedilmediği için bu yerlere mahsus olmak üzere gayrimenkuller, menkul mal gibi teslimle el değiştirebiliyor. Bunun için muhtar senedine veya aynı işlemin diğer adı olan köy senedine gerek duyulmuyor. Fakat bu yerlerdeki muhtarlar kendiliklerinden bu yerlerin kaydını tutuyor.
Muhtar bir belge hazırlıyor, altına mühür basar, bir miktar para alır; bunun adı muhtar senedi veya köy senedi olur. Burada satışı gerçekleştiren muhtarın mührü değil, yazılı satış sözleşmesi oluyor. Kadastrosu olmayan yerlerde bu geçerliyken , kadastrosu olan yerlerde geçersiz oluyor.
Tapu dairesinden randevu alma!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com