Gelir vergisi olarakta bilinen gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, satın alınan taşınmazın 5 sene içerisinde satılması durumunda, satışın gerçekleştiği seneyi takip eden yılda ödeniyor. İşte gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2016…
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi 2016!
Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince iktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkarılan mallardan elde edilen gelir için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.
Bu süre dolduktan sonra satılan ve herhangi bir bedel ödenmeksizin alınan gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde vergi ödenmiyor.
Vergi için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi;
Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),
Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,
Anlaşmalı bankalardan,
Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.
Mükellefler, elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayabiliyor.
Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinde ilk taksitler bu ay ödeniyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek. Buna göre, gayrimenkul değer artış kazancı ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs’ta sona erecek.
Vergilendirilecek değer artış kazançları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com