Bir vefat durumunda diğer mirasçıların saklı payının ihlaline neden olabiliyor. Bu gibi hallerde gayrimenkulün bağışın iptali istenebiliyor. İşte gayrimenkul bağışının iptali…
Bir gayrimenkulün tapusunun devir işlemleri bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Bir bedel karşılığında yapılan devir işlemleri satış olarak nitelendiriliyor.
Ancak bedel almaksızın yapılan tapu devir işlemi ise bağış oluyor. Bağış; bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.
Gayrimenkul bağış işlemi yapılırken bağış yapan kimsenin diğer mirasçıların da saklı payının gözetmesi gerekiyor. Bir vefat durumunda diğer mirasçıların saklı payının ihlaline neden olabiliyor. Bu gibi hallerde gayrimenkulün bağışın iptali istenebiliyor. İşte gayrimenkul bağışının iptali…
Gayrimenkul iptali için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilmesi gerekiyor. Bağış iptali dava örneği aşağıda yer alıyor.
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2010/17326
K. 2011/6399
T. 11.4.2011
• AİLE KONUTU ( Aile Kontu Olması Nedeniyle İpoteğin Kaldırılması – Evlilik Birliği İpotek Veren Davalının Yargılama Devam Ederken Ölümü Nedeniyle Sona Erdiğinden Davanın Konusuz Kaldığı )
• İPOTEĞİN KALDIRILMASI ( Aile Konutu – Evlilik Birliği Ölümle Sona Erdiğinden Konusuz Kalan Davanın Reddi Gereği )
4721/m. 194
ÖZET : Dava, aile konutu olması sebebiyle ipoteğin kaldırılmasına ilişkindir.Evlilik birliği ölümle sona erdiğinden, Türk Medeni Kanununun 194. maddesinin uygulanma olanağı kalmamıştır. Davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm ipoteğin kaldırılması talebinin reddi, vekalet ücreti, icranın durdurulması ve icra inkar tazminatı talebinin reddi yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1- ) Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı bankanın temyiz itirazları yersizdir.
2- ) Davacının temyiz itirazlarına hasren yapılan incelemede;
Dava, aile konutu olması sebebiyle ipoteğin kaldırılmasına ilişkin olup Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine dayanmaktadır. Toplanan delillerden ipotek veren davalının 15.8.2009 tarihinde, yargılama devam ederken öldüğü anlaşılmaktadır. Evlilik birliği ölümle sona erdiğinden, Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesinin uygulanma olanağı kalmamıştır. Davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükümün yukarda 2. bentte açıklanan sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin yukarda 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatıran davacıya iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.4.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Gayrimenkul bağışlarında tapu harcı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com