Gaiplik evliliği sona erdirir mi?

Gaiplik evliliği sona erdirir mi
Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli şartlar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki gaiplik evliliği sona erdirir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Medeni Kanuna göre hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorunda oluyor.

Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda onbeş yıl ve her durumda en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösteriliyor.Beş yıl, tereke mallarının tesliminden; onbeş yıl, son haber tarihinden başlayarak hesaplanıyor. Peki gaiplik evliliği sona erdirir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Gaip evli ise bu kişi hakkında verilen gaiplik kararı doğal ölüm olayındaki gibi evliliğini sona erdirmez. Yani gaiplik kararı evliliği kendiliğinden sona erdirmez. Gaibin eşi medeni durum itibariyle evli gözükmekte ve ayrıca bu evliliğin mahkeme kararıyla feshi gerekiyor.Yoksa gaibin eşi evlenemiyor. Evlenmiş ise de bu evliliği mutlak butlan müeyyidesiyle batıl sayılıyor.

Zira mevcut evlilik kesin evlenme engellerinden biri oluyor. Gaiplik kararının verilmesini talep eden gaibin eşi ise gaiplik ile birlikte evliliğinde sona ermesine karar verilmesini talep edebiliyor.(MK 131.Mad) Ya da davacı eşin kendi ikametgâhı mahkemesinde açacağı bir dava ile evliliğin feshini talep edebiliyor.

Bu konuda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi oluyor.
Gaiplik kararı üzerine veraset ilamı çıkartılarak, tapu müdürlüklerinde miras intikali yapılabiliyor, satış gerçekleşebiliyor.

Gaiplik davası, hakkında gaiplik kararı verilecek olanın Türkiye’deki son yerleşim yeri, eğer Türkiye de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer, böyle bir kayıtta yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yerin mahkemesine yapılıyor.(MK 32/II)

Gaiplik kararının çıkarılması da müracaata tabi oluyor.Mahkeme kendiliğinden gaip kararı çıkarmıyor.

Gaiplik durumunda miras kime kalır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com