Fuzuli işgale ilişkin davalar Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Peki fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal davası nasıl açılır? Fuzuli işgal nedeniyle tahliye nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Fuzuli işgal; bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme; henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumu olarak ifade ediliyor.
Kusurlu olup olmadığı aranmadan, bir malın zilyetliğini, yetkili İdarenin izni, sahibinin rızası veya muvafakatı dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ise işgalci (fuzuli şagil) olarak nitelendiriliyor.
Fuzuli işgal için dava açılabiliyor. 3091 Sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüz ve müdahalelere İlişkin Başvurular’dan da yer alan zilytliğin korunması konusu ve fuzuli işgalin engellenmesi konusuna ilişkin tahliye istemi için gerekli başvuru şartları şu şekilde;
– Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor.
– Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare. Kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılıyor.
– Müracaatlar Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilcileri tarafından yapılıyor. Kan hısımları ile sıhri kısımlar tarafından zilyed adına yapılan başvurular işleme konulmuyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com