Fuzuli işgal davasının şartları!

Fuzuli işgal davasının şartları

Fuzuli işgal; bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal edilmesi durumu oluyor. Fuzuli işgal için dava açılabiliyor. Peki fuzuli işgal davasının şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Bir taşınmaz malı, sahibinin izni ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle bir taşınmazın maliki ve onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya mümessil gibi kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretli boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratılarak kendiliğinden girme durumuna fuzuli işgal deniyor.

Fuzuli işgali yapan kişiye fuzuli şagil/ işgalci adı veriliyor.Bu kimselere tahliyesi için fuzuli işgal davası açılabiliyor. Dava açılabilmesi için bazı şartlar aranıyor. Peki fuzuli işgal davasının şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Fuzuli işgal davasının şartları…
3091 Sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüz ve müdahalelere İlişkin Başvurular’dan da yer alan zilytliğin korunması konusu ve fuzuli işgalin engellenmesi konusuna ilişkin tahliye istemi için gerekli başvuru şartları şöyle;

-Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davalarında 6 ay süresi şartı aranıyor

– Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkili oluyor. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor.

– Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare. Kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılıyor.

– Müracaatlar Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilcileri tarafından yapılıyor. Kan hısımları ile sıhri kısımlar tarafından zilyed adına yapılan başvurular işleme konulmuyor.

Fuzuli işgal ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com