Bir taşınmazın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme durumuna fuzuli işgal adı veriliyor. Bu kişilere dava açılabiliyor. Peki fuzuli işgal davalarında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı..
Fuzuli işgal; bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle; bir taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya vekil veya mümessil gibi kimselerle hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumu oluyor.
Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu konunun uygulanabilmesi için taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olması gerekiyor.
Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davasına başvurulduğunda durumu ispat edecek belgeleri de elde bulundurmak gerekiyor. Örneğin evinizi kiraya verdiğinizde yaptığınız kira sözleşmesini ve kira sözleşmesinde belirtilen kira ücretinin ödenmediğine dair ispatlı belgeleri sunulduğunda o kişinin evinin fuzuli işgal ettiğine ve kişinin fuzuli işgal sebebiyle tahliyesine karar veriliyor. Peki fuzuli işgal davalarında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı..
Fuzuli işgal davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri oluyor. Dava, taşınmaz malın bulunduğu yerin Mahkemesinde açılabiliyor. Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davalarında altı ay süresi şartı aranıyor.
Fuzuli işgal davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com