Fuzul Grup, yeni yatırımlarıyla yurtdışına açılıyor!

fuzull
Eyüp Akbal, “Daha 10-15 yıl Başakşehir’de yatırım yapacak kadar arazimiz var. Ama burada bayrağımızı yurtdışına da taşıyacağız. İlk durak Almanya ve Suudi Arabistan” diyor.

Fuzul Grup, 2000’lerin başında, henüz Başakşehir’de yapılaşma başlamamışken bölgeye giren ilk özel sektör temsilcisi. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, metrekare fiyatının 500 TL olduğu günlerde, potansiyeli görüp, yatırıma başladıklarını, bugüne kadar yaptıkları yatırımın 1 milyar TL’yi aştığını anlatıyor. Akşam’a konuşan Akbal, “Başakşehir’de bayrak bende” deyip, Bahreynli bir ortakla Almanya ve Suudi Arabistan’da proje geliştirme hazırlığında olduklarını açıkladı.
İşte Akbal’ın Fuzul Yapı ve Fuzul Ev’in projeleriyle ilgili açıklamaları:
Sizi konut ayağınızla tanıyoruz, ama grup bünyesinde otomotiv de var. Grup bugüne nasıl geldi?

1992’de Fuzul Otomotiv’i kurarak başladık. O dönemdeki çıkış noktamız ‘altın günü’ hesabındandı. Özellikle hanımların kendi aralarında düzenlemiş oldukları bu altın gününü ekonomiye dönüştürebilir miyiz diye düşünerek başladık. 1996’dan itibaren artık Türkiye’de ulusal anlamda bir reklam kampanyası başlattık. O kampanyadan sonra ciddi talep gelmeye başladı. Türkiye’nin her bölgesinde 130’a yakın bayilik ve şube şeklinde Fuzul Otomotiv açıldı.

Kredisiz, faizsiz otomobil sahibi yapıyorsunuz değil mi?

Sistemin özünde aslında bir araya gelip el birliği sistemiyle araba sahibi olmak var. O dönemler 30 ay 40 ay en fazla 60 aya kadar yapıyorduk. Tabi sisteme çok talep gelince biraz da çeşitlendirdik bunu. Peşinat sistemi geldi. En erken 2 ay sonra teslim olmak üzere 24 aya kadar vade yaptık. 2000’li yıllara geldiğimizde artık dedik ki inşaat sektörüne ağırlık verelim. Ve Başakşehir’de ilk projemize başladık.
Başakşehir’e giren ilk özel sektör firması Fuzul mü?

KİPTAŞ’tan sonra Başakşehir’e giren ilk firma olduk. Başakşehir’de bayrak bizde.

Nasıl gördünüz oradaki potansiyeli?

Bugünkü Cumhurbaşkanımız o gün belediye başkanıydı. Seçim vaatleri içerisinde yeni uydu kentler şeklinde bir plan vardı. Tabii şimdi belediye oraya el atınca otomotikman siz oraya alt yapının geleceğini tahmin ediyorsunuz. Biz aslında bu günü o günden gördük. Şu an nüfusu 400 bin civarında. 750 bin planlanıyor, 1 milyonda bitirecekler. Başakşehir artık birçok Anadolu şehrinden daha büyük bir kent yerleşimi.
Fiyatlar daha da çıkacak

İlk girişinizden bu yana metrekare fiyatları nasıl bir değişim Ne kadar oldu orada metrekare fiyatları?
Başakşehir’e girdiğimizde 500 TL’ydi metrekare fiyatı. Son projemiz Vadi Yaka15 Eylül’de lansmana çıktı. Çıkış fiyatımız 4250 lira idi. Normalde rakamlar 4800 ila 6000 TL arasında. Bizim de proje bitiminde beklediğimiz fiyat 6000 lira.

Peki bu fiyat artışı devam eder mi Başakşehir’de?

İlk metrekare fiyatının 500 TL olduğu düşünülürse o günden bugüne 6 bin TL olacak desem kimse inanmazdı. Şimdi ben yine aynı cevabı veriyorum. Benzer bir artış önümüzdeki dönemde de yaşanacak.
Yabancı tek parti bekliyor
Yabancılar seçimi soruyorlar mı?

Yabancılarda tek partinin yani mevcut durumun devam etmesi yönünde beklenti var. Bu olursa düşünce aşamasında olun yatırımlar daha hızlı hayata gecçecek gibi görünüyor. Güçlü bir ekonomi güçlü bir siyasetle olur. Siyasetin de istikrarı sağlaması lazım.

ÜCRETSİZ ÖN MUHASEBE VE PERAKENDE SATIŞ PROGRAMI HEMEN İNDİR

Başakşehir’e geliyor mu yabancılar?
Tabi geliyor. Havaalanına yakın olması yabancı yatırımcı için önemli. Vadi Yaka’da da şu an için yüzde 10 oranında yabancı yatırımcı bulunuyor.

2 bin talep geldi % 43’ü satıldı

Vadi Yaka’ya gelecek olursak. İnsanlar neden bu projeden ev satın alsınlar?
Proje Başakşehir’in en iyi lokasyonlarından bir tanesinde. Metro, Kuzey Marmara Otoyolu, bölge hastanesinin, Kanal İstanbul’un, AVM’nin olduğu bir yerde. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük botanik parkına bakan bi noktada olması büyük bir avantaj. Tabii bir de yatırım avantajı var. Vadi Yaka’nın hemen yanındaki Kent Ariva yüzde 90 değer kazandı.
Projeye olan talep nasıl?

Lansmana çıktığımızda 2 bine yakın talep geldi. 361 konutluk projenin yüzde 43’ü satıldı. Rakamlar sevindirdi.

Sektör açısından nasıl geçiyor 2015 yılı?

Tabi yazın getirmiş olduğu bir rehavet vardı, bayram geçti, seçim geçti. Uluslararası piyasaların sarsılmasıyla Türkiye’nin döviz kuru ortalama değerini üstüne çıktı. Artan terör olayları haliyle iç pazarı biraz daha tedirgin hale getirdi. Ve ağustos ayı satışları temmuz ayına göre daha düşük seyretti. Para çekilmedi ama beklemeye aldı kendisini. Tabii bu arada yabancılar beklemediler. Çünkü dolar yükselince yabancı alıcı daha avantajlı konuma geçti.

Seçimden sonra sektörde hareket bekliyor musunuz?

2016 inşallah hayırlara vesile olur diye bekliyorum. Güzel gelişmeler, güzel bir yıl bekliyoruz biz. Çünkü Türkiye bu kazanımları kaybetmek istemiyor millet olarak da biz beraberliğimizi de bozmak istemiyoruz. Biz hem yatırıma devam ediyoruz hem de “Türkiye daha iyisini hak ediyor” diyoruz.

Peki yabancılardan ortaklık teklifleri geliyor mu?

Avusturya’dan, Bahreyn’den, Dubai’den, Suudi Arabistan’dan teklifler var. Dünyanın her yerinde birlikte proje yapalım’ diyorlar. Bahreynli grupla ilerledi görüşmeler. Önce Türkiye’de sonra da yurtdışı mega projelerde yer almak istiyoruz. Bu yılın sonuna doğru ilk projeye başlayabiliriz.

Peki Fuzul Ev için bir hedef koydunuz mu?
Hedefim 5 yılda 60 bin aileyi elbirliği sistemiyle ev sahibi yapmak. Faizler yükseldikçe kredi almak zorlaşıyor. O zaman bize daha çok rağbet ediyorlar.
Bundan sonraki yeni projeler nerelerde olacak?

Tuzla, Kartal bölgesi yoğunlaştığımız bir bölge. Yurtdışında da Almanya ve Suudi Arabistan daha yakın gözüküyor.

Yeni Akit

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*