Fikirtepe Platformu üyeleriyle görüşen Bakan Mehmet Özhaseki, dönüşümün mümkün olan en kısa süre içinde tamamlanabilmesi için bölge ile özel olarak ilgileneceklerini ifade etti
Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe’de proje yürüten 17 inşaat firmasının girişimiyle kurulan Fikirtepe Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi tebrik ziyaretinde Fikirtepe’deki son durum bilgilerini paylaştı. Bakan Özhaseki, ‘bölgedeki kentsel dönüşümün olması gerekenden çok uzun sürdüğünü, bölge ile özel olarak ilgileneceklerini ve dönüşümün mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için her türlü imkânı kullanacaklarını’ söyledi.
Gelecek günlerde Fikirtepe için İstanbul’da bir toplantı yapacağını da belirten Özhaseki, “Bakanlık olarak devreye gireceğiz. Oradaki belediyelere atarak, müteahhitlere işi havale ederek çözemeyiz zaten” ifadelerini kullandı.
25 Ağustos’ta toplantı
Fikirtepe Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, 2017 yılının ilk çeyreğinde yaşamın başlaması öngörülen Fikirtepe için İstanbul’da 25 Ağustos’ta bölgedeki firmalar ve yetkili birimlerin katılacağı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Nuhoğlu, “Toplantıda, Fikirtepe’nin geleceğini etkileyecek ve şekillendirecek çeşitli kararların alınacağını öngörüyoruz. 25 Ağustos’ta yapacağımız toplantının, tüm yetkili kurumları harekete geçirmek adına oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Aciliyet vurgusu
Fikirtepe Platformu olarak bölge için özel yetkilendirilmiş bir birim oluşturulmasını talep ettiklerini aktaran Nuhoğlu, bakanlığın öneriyi değerlendireceğini dile getirdi.
Nuhoğlu, “Bakanlık Fikir-tepe’yi ucu açık bir süreç olarak görmek istemiyor, kentsel dönüşüm ve Fikirtepe’ye çok önem veriyor” dedi.
Ayrıca görüşmede, bölgede altyapı ve sosyal donatı alanlarındaki inşaatların bir an önce başlatılması konusundaki aciliyetine de vurgu yapıldı. Fikirtepe Platformu üyesi ve İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe’de bazı projelerde yaşamın başlayacağını belirterek, tüm projelerin hızla tamamlanmasını istediklerini söyledi. Durbakayım, “Fikirtepe’de iki sorun var. Bazı adalara birkaç müteahhit girmiş. Bazı adalarda ise tek müteahhit olmasına rağmen ilerleme sağlanamamış. Sayın Bakan öneriler sundu, destek olacaklarını ifade etti” diye konuştu.
Rapor pazartesi günü açıklanacak
Nazmi Durbakayım, İnder adına Bakan Mehmet Özhaseki’ye bir rapor sundu. Raporda sektörün sorunlarına dair başlıklar ve çözüm önerileri oluşturuldu. Raporun detaylı şekilde pazartesi açıklanması bekleniyor. Raporda yer alan ‘kentsel dönüşüm’le ilgili talepte ise özetle şu bilgiler yer alıyor:
“Yasa ve yönetmelikler Gelir İdaresi Başkanlığı’nca dar yorumlanmaktadır. Bu tutum kentsel dönüşümü geciktirmekte, yatırımcının bu işlerden uzaklaşmasına neden olmakta, büyük çaplı dönüşümler yapılamamakta ancak tek tek binaların dönüştürülmesi mümkün olabilmekte. Deprem göz önüne alındığında, bu yavaş dönüşümün kanunun amacına hizmet ettiği söylenemez.
Sağlıksız yapı stokunun bir an evvel dönüştürülebilmesi gerekmektedir. Bu muafiyet ve istisnaları son derece daraltan, hatta yok sayan görüşlerinin değiştirilmesi için Maliye ile Çevre Şehircilik Bakanlıklarının bir araya gelerek bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığının ve Belediyelerin yasada zikredilen muafiyetleri uygulamasının önünü açacak bir genelge yayımlaması gerektiğini düşünmekteyiz.”
Milliyet