Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 12-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 10. yılını kutladı. 24 ülkeden 102 galeri ve 700’den fazla sanatçıyı ağırlayan sanat fuarının, ana sponsorluğunu Akbank Sanat üstlenirken ortak sponsoru Ferko, medya sponsoru ise Sabah, A Haber ve Daily Sabah oldu. 25 yıldır gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Ferko da 4 yıl boyunca Türkiye’nin en büyük sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul’un ortak sponsorluğunu sürdürecek. Biz de Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten ile buluştuk. Meriçten ile hem sanat hem de gayrimenkul piyasasını konuştuk.
1 milyar dolarlık yatırım
Ferko’nun projelerini kısaca özetleyebilir misiniz?
Modern tasarım anlayışını kaliteli üretimle birleştirerek yüzde 80’i uluslararası platformlarda yer alan lüks projelere imza attık. Kağıthane’de Papirus Plaza, Göktürk’te Gökmahal Residence, Bosphorus Palace Hotel, Kemerburgaz’da Kemermall AVM, Zekeriyaköy Villaları ve İMES Sheraton Four Points hayata geçirdiğimiz projeler arasında.
Yakın zamanda hangi projenizi bitirdiniz?
Dudullu İMES’teki projemizi tamamladık. Burada Metro Market’in yer aldığı binanın yanı sıra bir de otel inşa ettik. Bu Four Points by Sheraton’ın Türkiye’de açtığı ilk otel oldu. Şu anda Levent’teki ofis projemiz Ferko Signature ile Ilgaz’daki Ilgaz Mountain Resort&Hotel’e devam ediyoruz. Toplam 127 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Ferko Signature’ı 2017’de, Ilgaz Mountain Resort&Hotel’i ise yılsonunda açmayı hedefliyoruz. Geçen yılı 200 milyon doların üzerinde ciroyla kapattık. Halihazırda sürdürdüğümüz projeler ve yenileri için satın aldığımız arazilerle birlikte 2016’da toplam 1 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Turizmde büyüyecek misiniz?
İnşaat ve gayrimenkul dışında turizm alanında da yatırımlarımız devam ediyor. Kağıthane’de bir otel daha açmayı planlıyoruz. Ilgaz Mountain Resort&Hotel’in tüm hisselerini 2014’te aldık. Hem otelcilik deneyimimiz hem de Türkiye’deki dört mevsim doğa turizminde gördüğümüz boşluktan dolayı ek bir yatırım kararı aldık.
Kış turizminde ne gibi boşluklar var?
Türkiye’de kış turizmi açısından en büyük sorunların başında kayak pistlerinin kısalığı, yatak kapasitesinin azlığı ve ulaşım zorlukları yer alıyor. Türkiye’deki işletme belgeli yatak sayısının sadece binde 2’si kış ve dağ turizmine ait. Dolayısıyla bu alanda yatırıma büyük ihtiyaç var. Ilgaz da ülkemizde kış turizmine elverişli az sayıda dağdan biri. Yüksekliği ve kar kalitesinin yanı sıra Kastamonu Havaalanı’nın hizmete girmesiyle birlikte büyük bir avantaj elde etti. Ilgaz Dağı’nın kış turizminin önemli destinasyonlarından biri olacağına inanıyoruz.
Ilgaz’a ne kadar yatırım yaptınız?
Ilgaz Mountain Resort’un yenilenmesine ve otelin yapımına yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım yaptık. Toplam 12 bin 700 metrekarelik kapalı alanı bulunan tesisimiz 750 yatak kapasitesine sahip. Oteli yılın 12 ayı canlı tutmayı hedefliyoruz.
‘MODAYLA SANATI BULUŞTURACAĞIZ’
Başka turizm yatırımınız var mı?
Fashion TV markasının gayrimenkul alanında isim haklarını aldık. Bu markayla ilk projemizi Seyrantepe’de hayata geçireceğiz. F Residence adını verdiğimiz, yaklaşık 35 bin metrekarelik ticari ve residencetan oluşan bu karma projeye 2016’nın ikinci yarısında başlamayı planlıyoruz. Ortak yaşam alanlarında fotoğraf sanatçılarıyla çalışacağımız ve modayla sanatı buluşturacağımız bu proje, bizi çok heyecanlandırıyor.
‘MAKET KOLEKSİYONU YAPIYORUZ’
Sanata büyük bir ilginiz var. 200 esere sahipsiniz. Koleksiyonununuz oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz?
Eserleri alırken, en büyük kıstasımız “Bu eserin evimizde olmasını ister miyiz?” sorusuna “Evet” yanıtını vermemiz. Sanat koleksiyonu dışında babamın ve benim ortak tutkularımızdan biri de maket koleksiyonu. Babamın özel üretim, el yapımı model araba ve tren, benim ise seramik, ahşap gibi malzemelerden oluşan farklı dönemlere ait mimari maket koleksiyonumuz var.
GENÇ SANATÇILARA DESTEK VERECEK
Sanat alanında bir de sosyal sorumluluk projeniz olduğunu duydum…
Amacımız genç sanatçıları desteklemek. Bu proje için yurtiçi ve yurtdışından küratörlerle birlikte çalışıyoruz. Güzel sanatlarda okuyan öğrencilerden gerçekleştirmek istedikleri projelerini anlatmalarını isteyeceğiz. Hikâyesinden malzemesi ve bütçesine kadar detayları bize gönderecekler. Seçilen projeleri finanse edeceğiz. Ayrıca eserlerini de sergileyeceğiz. Ardından da yurtdışında kendilerini geliştirmeleri için residency programlarına göndereceğiz.
Sabah – Sinan Özedincik
Bir yanıt bırakın