Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu harcı ödeniyor. Peki fazla ödenen tapu harcı iade edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için belli oranlarda harç ödeniyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit ediliyor.
Buna göre taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor ve bu oranda ödeniyor.
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.Peki fazla ödenen tapu harcı iade edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mal alım satım işlemlerinde fazla ve yersiz olarak tapu harcı ödenmesi halinde, ödenen tapu harcı ilgilisine iade ediliyor. Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’nın genelgesi şu şekilde;
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16/HK -25-75
KONU: Tapu Harcı
……………. MALMÜDÜRLÜĞÜ
İlgi yazınızın incelenmesi neticesinde; ilçenizde ikamet eden ………………’ ın yersiz olarak tapu harcı ödediği, bu harçların 5403 sayılı kanuna göre iadesinin mümkün olup olmayacağının sorulduğu anlaşılmıştır.
492 sayılı Harçlar kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin 3 üncü maddesinde, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların, kanuni ve mensup mirasçılara intikalinde binde 9, aynı tarifenin 13/C fıkrasında ise (a) fıkrası dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değeri üzerinden onbinde 5 oranında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
Ancak; 19.07.2005 tarih ve 25880 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan ‘5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ nun geçici 2. maddesinde ‘çiftçi kayıt sistemi oluşturulması amacıyla, ilgililerin isteği üzerine tarım arazilerininveraset intikal ve cins tashihi işlemleri için veraset intikal vergisi, tapu harcı, döner sermaye ücretleri ve her türlü vergi ve kesintiler bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıllık süre içinde alınmaz’ hükmüne yer verilmiştir.
Konu ile ilgili yayımlanan 2 seri nolu Veraset ve İntikal Vergisi Sirkülerinin 3. maddesinde 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun geçici 2 nci maddesinde yer alan hükme göre, çiftçi kayıt sisteminin oluşturulması amacı ile söz konusu kanun maddesinin yürürlüğe girdiği 19.07.2005 tarihinden itibaren iki yıllık süre içinde;
Söz konusu kanunda tanımı yapılan tarım arazisi olan gayrımenkullere ilişkin ilgililerin isteği üzerine yapılacak cins tashihi işlemleri ile verasetten intikal eden gayrımenkullerin tapuya tescil işlemlerinde, 492 Sayılı Harçlar Kanununa göre alınması gereken tapu harcı ile her türlü vergi kesintilerinin aranılmaması gerektiği bildirilmiştir.
Buna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 118/3. maddesinde; ‘ açık olarak vergi mevzuuna girmeyen veya vergiden müstesna bulunan gelir, servet, madde, kıymet, evrak ve işlemler üzerinden vergi istenmesi veya alınması’ vergilendirme hatası olarak tanımlandığından, yersiz olarak tahsil edildiği anlaşılan tapu harcının mezkur Kanunun 116 ve müteakip maddeleri gereğince ilgiliye red ve iadesi gerekir.
Tapu döner sermaye ücreti iade edilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com