Evlilik dışı hısımların mirasçılık hakkı!

Evlilik dışı hısımların mirasçılık hakkı

Bir kimsenin vefatı ile terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereğince otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Peki evlilik dışı hısımların mirasçılık hakkı var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Evlilik dışı hısımların mirasçılık hakkı!
Bir kimsenin vefatının halinde sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallar yasal mirasçılarına kalıyor. Ancak, taşınmazın tapuya tescili için intikal işleminin mirasçılar tarafından yapılması gerekiyor.

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para olarak tanımlanıyor. Vefat eden bir yakınından kalan mirasın birden çok mirasçıya intikal etmesi durumunda, paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.

Tereke ise, vefat eden bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir ifade ile tereke kişiye kalan “miras”a deniyor.

Peki evlilik dışı hısımların mirasçılık hakkı var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Evlilik Dışı Hısımların Mirasçılık Hakkı..
Baba yönünden evlilik dışı çocuğun mirasçı olabilmesi için 2 şart vardır:

a) Çocuk evlilik dışı doğmalıdır.

b) Çocuk ile baba arasında soybağı kurulmalıdır.

Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden ev­lilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar (TMK. m; 498).

Evlilik dışı hısımlar
MADDE 498.- Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.

Sağ kalan eş
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Evlâtlık
Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.

Devlet
Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.

Miras nasıl devlete kalır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com