Evlilikte yasal olarak uygulanan mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi oluyor ve bir eşin bütün malları, edinilmiş mal kabul ediliyor. Peki evlilik birliğinde kişisel mallar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Evlilik birliğinde kişisel mallar nelerdir?
Evlilikte eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak, eşler istediği durumda mal rejimi sözleşmesini yapabiliyor.
Evlenmeden önce veya sonra yapılabilen sözleşmede; Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebiliyor, kaldırabiliyor veya değiştirebilliyor.
Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki evlilik birliğinde kişisel mallar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kişisel mallar ile ilgili esaslar, Medeni Kanun’da madde 220’de şu şekilde açıklanıyor:
III. Kişisel mallar
1. Kanuna göre
MADDE 220.- Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
2. Sözleşmeye göre
MADDE 221.- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com