Gelir Vergisi Kanunu’na göre taşınmaz malların belli bir süre içerisinde satılması halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Peki evimi 5 yıldan önce satarsam ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul satışından elde edilen gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Ancak bu vergiyi her gayrimenkul satışı yapan kimse değil, yalnız belli bir süre içerisinde satış yapan kimseler ödüyor.Peki evimi 5 yıldan önce satarsam ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesi gereğince; gayrimenkul ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.
Buna göre lınan taşınmaz malların 5 sene içinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Vergi için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna tutarını aşanlar vergi mükelelfi oluyor.Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak belirlendi.
Gayrimenkul alım satımında gelir vergisi, elde edilen kazancın bu sınırı aşması halinde ödeniyor.Vergi, mal ve hakların elden çıkarılması halinde satışın gerçekleştiği yılı takip eden yıl içinde ödeniyor. Örneğin, 2015 yılında satan taşınmaz sahipleri vergisini 2016 yılında ödüyor.
Değer artış kazancı vergilerinin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.
Değer artış kazancı vergisi hesaplama örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com