Evim Türkiye Fuarı, Demirören Medya ve İSTExpo iş birliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteği ile Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek. Evim Türkiye Fuarı 8-10 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Gayrimenkul sektörünü canlandıracak büyük bir adım atıldı. Demirören Medya ve İSTExpo iş birliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteği ile Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek Evim Türkiye Fuarı, Türk gayrimenkul sektör temsilcileri ve markaları yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği, Demirören Medya ve İSTexpo ortak girişimiyle düzenlenecek Evim Türkiye Fuarı’nın tanıtım toplantısı bugün Feriye Palace’ta gerçekleştirildi. Toplantıya İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Istexpo Genel Müdürü İsmail Sezen, Demirören Medya Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz, Konutder Başkanı Altan Elmas, GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin katılım gösterdi.
Evim Türkiye fuarıyla bir gün ülkelerine dönmek isteyen vatandaşlara özel avantajlarla yatırım imkanı sağlanacak. Fuarda İNDER, GYODER ve KONUTDER üye inşaat firmalarına ait konut projeleri tanıtılacak.
İsmail Sezen
Toplantıda konuşan Istexpo Genel Müdürü İsmail Sezen “Evim Türkiye bizim fuarcılık tecrübelerimizle destek vereceğimiz yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşmasını hedeflediğimiz büyük bir proje. Messe Düsseldorf, bölgenin en büyük, Almanya’nın ise ikinci büyük fuar alanı. Seçtiğimiz salon ise 12850 metrekare brüt alanı ile fuar merkezindeki en kolay ulaşım sağlanan alan. Evim Türkiye için yaklaşık 6 bin metrekare brüt alanı kullanmayı planlıyoruz. Evim Türkiye’ye Almanya’daki STK, birlik ve dernekler tarafından da tereddütsüz destek görüyor” dedi.
Demirören Medya Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz ise fuarla ilgili olarak, “50 firmanın katılmasını bekliyoruz, bu rakam daha da yüksek olabilir. Anadolu’daki gayrimenkul firmalarından da fuara katılacak olanlar var. Biz Kanal D’nin sevilen dizilerinin oyuncularını da fuara davet ettik” şeklinde konuştu.
Altan Elmas
Toplantıda fuar ile ilgili görüşlerini dile getiren KONUTDER Başkanı Altan Elmas sektör değerlendirmesi de yaptı. Gayrimenkul sektörü, konut sektörü ve inşaat sektörünün iç içe geçmiş kavramlar olduğunu belirten Elmas, Türkiye’nin en önemli sektörünün gayrimenkul olduğunu söyledi. Gayrimenkul sektörünün haksızlığa uğradığını dile getiren Elmas, “Biz özellikle son 1 yıldır ‘betonla buraya kadar’, beton ekonomisi’ gibi haksız eleştiriler alıyoruz. Biraz ekonominin daralması, finansal dalgalanmalar, faizlerin yükselmesi gibi temel etkilenmelerden dolayı gayrimenkul sektörü de Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamdan etkileniyor. Neticede bu ülkenin sektörü ve değer ifade ediyor. Zannedildiği gibi ‘parayı topladık, 450 milyar doları aldık, bunu taşı toprağa gömdük’ gibi bir algı var. Bu doğru değil. Gayrimenkul sektörünün dışarıdan aldığı paranın içerisindeki payı 25 milyar dolar civarında, bu da alışveriş merkezleri, ofisler ve lojistik merkezler için kullanılan kaynak. Onun dışındaki tamamen yerli bir kaynak. Konut kredileri tarafından oluşturulan bir kaynak var, sektör kredileri tarafından oluşturulan bir kaynak var, bir miktar yastık altı var. Bütün bunları topladığımız zaman büyük oranda yerli kaynakla Türk milletinin kendi kaynağıyla kendi içinde dönen bir yapısı var. Konut kredileri 200 milyar TL’ydi, 193’e düştü. Yenisi kullandırtılmadığı için ödendikçe geriye doğru gidiyor. Bu gayrimenkul sektörüne kullandırılan bir kaynak gibi gözüküyor ama doğru değil. Bunun yüzde 55’i ikinci el konutlara kullandırılıyor. Yani aslında çok daha önceden yapılmış bitmiş, kişilerin birbirine alıp sattığı gayrimenkul sektörünün finansmanıyla hiç ilgili olmayan bir kaynak. Aşağı yukarı yüzde 45’i gibi kullandırılıyor. Bu da 90 milyar TL gibi bir rakam. Yine büyük sektör kredisi olarak baktığımız zaman yine 220 milyar TL’nin de aşağı yukarı 90 milyar TL’si sektörün kullandığı rakam. Kabaca 180 milyarlık finansman. Tamamen yerli finansmanla dönen bir sektör. Ve toplam büyüklükteki 2.5 trilyon TL’lik kredi hacminin içindeki rakam da yüzde 7.2’ye tekabül ediyor. Gayrimenkul sektörünün milli gelir içerisindeki payı da yüzde 8 civarında. Bu 10 sene önce de yüzde 7’ler civarındaydı. Yani zanndedildiği gibi taşa toprağa gömülmüş bir şey yok. Gayrimenkul sektörü arz talep dengesi içinde yoluna devam ediyor” dedi.
Mütekabiliyet Yasası İçin Çok Çaba Sarfettik
Gayrimenkul sektörünün son 10 yılda geliştiğini belirten Altan Elmas “Yabancıya satış konusunda hep fikir üretmeye çalıştık. 2012’de mütekabiliyet yasasının çıkması için çok çaba sarfettik. Mütekabiliyet ile beraber yıllık 1.5 milyar dolar olan konut satışı rakamı 3 milyar dolara kadar çıktı. 2013’ten 2018’e kadar da 4.5 milyar dolara kadar yükselen bir yabancıya satış var. Bu yıl ise iki büyük düzenleme yapıldı. Biri KDV muafiyeti, diğeri de vatandaşlık düzenlemesi. Bunlar çok önemli teşvikler. Aylık satışlarımız 2 bin seviyesinden 6 binlere geldi. Bu yılı da inşallah 6 milyar dolarlık yabancı satışıyla kapatmış olacağız.
Gayrimenkul sektörü eğer bu noktadaki gayretini önümüzdeki yıl da gösterirse 65-70 bin konut satışına erişip 10 milyar dolarlık rakamı ülkeye kazandırabiliriz. Bu rakamı 25 milyar dolara kadar çıkarabiliriz. Bu zamana kadar en çok ihmal edilen kısım işin pazarlama kısmıydı. Bu noktada devletimizinde de eksik bıraktığı nokta var. Dış satımımızı döviz kazandırıcı hizmet olarak tanımıyor devlet. Bunun acilen yapılması lazım. Evim Türkiye Fuarı’nda bizlerin harcamış olduğu masrafların diğer ihracatçıların olduğu gibi karşılamıyor. Son 6 ayda sattığımız konutların büyük kısmını gurbetçilere ve yabancıya satıyoruz, eğer işin o kısmı da halledilirse Eximbank kredilerinin de entegre edilmesiyle beraber sektörün çok büyük rakamlara ulaşılabileceğini düşünüyorum. Bu fuar iyi bir başlangıç olacak, herkese hayırlı olmasını istiyorum” dedi.
Nazmi Durbakayım
Konuta hücumun 2004’te başladığını söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu hamlenin Türkiye için yeni bir perde açtığını belirtti. Durbakayım “Biz bu döneme kadar çok iyi geldik. Sektör dedikoduya çok açık. Hiç bir sektör bu kadar dedikoduya maruz kalıp da bu kadar az zayiat vermemiştir, demek ki sektörümüz çok kuvvetli temellere sahip” dedi.
Sektörün çok iyi yerlere geleceğini söyleyen Durbakayım konuşmasına şu şekilde devam etti: “Evim Türkiye Fuarı çok geç kalmış bir aktivite bu fuar işçilerimiz yurt dışına gittiği zamanlarda yapılmalıydı. Bizim döviz kazanan yurttaşlarımız paralarını başka ülkelere yatırdı. Şimdi dövizin değer kazanmasından dolayı tekrar Türkiye’ye yatırım yapmak istiyorlar.”
Feyzullah Yetgin
Toplantının son konuşmasını gerçekleştiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de Evim Türkiye Fuarı için uzun zamandır görüşmeler yaptıklarını söyledi. Beton ekonomisi eleştirilerini trajik bulduğunu belirten Yetgin “Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi hedefi içerisinde önemli başlıklarda birisi de mutlu, huzurlu, güvenli şehirlerde yaşayan vatandaşların olması. Bu bir arz talep meselesi. Nüfus artışı yüksek, göçler var, kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Bu kadar manipülasyon yapmak hayret verici” dedi.