Taşınmaz malların alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılmayan satış işlemleri geçerli olmuyor. Taşınmaz malın bir başkası adına tescil edilmesi için tarafların müracaatı gerekli oluyor.
Alıcı veya satıcı satış işlemi için randevu alıyor. Randevu gün ve saatinde orda bulunarak bu işlem gerçekleştirilebiliyor. Satış işleminin tamamlanabilmesi için masrafların da ödenmesi gerekiyor.
Tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyordu. Ancak Bakanlar Kurulu, bu oranlarda indirime gitti.Tapu harcı indirimi, 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olacak. Bu tarihe kadar gerçekleşecek konut ve işyeri tapu devir işlemleri için binde 15 oranında harç tahsil edilecek. Ancak arsa ve araziler için yine eski oranlar geçerli olacak.
Tapu masrafları Tapu Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara yatırılabiliyor. Tapu bedeli için ödenecek tutar ve ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri Tapu Müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.
Başka bir seçenek olarak da tapu masrafı, e-tahsilat uygulaması ile ödenebiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.
Ev tapu masrafı 2017 hesaplama örneği
Ev satış bedeli: 200 bin TL
Harç oranı: Binde 15
Ev tapu harcı: 3 bin TL (alıcı satıcı toplam 6 bin TL)
Tapu döner sermaye bedeli: 90,50 TL
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com