Kiracı olarak kullanılmakta olan ev satıldığında kira sözleşmesi ne olur? Ev satılınca kiracı ne zaman çıkar? İşte evin satılması halinde kiracının durumu…
Taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.
Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiraya verenin kiracısına karşı sorumluluğu olduğu gibi kiracının da kiraya verene karşı sorumluluğu bulunuyor.
Ev sahibinin, evin içinde kiracısı varken evini satılığa çıkarma gibi bir hakkı bulunuyor.Peki kiracı olarak kullanılmakta olan ev satıldığında kira sözleşmesi ne olur? Ev satılınca kiracı ne zaman çıkar? İşte evin satılması halinde kiracının durumu…
Evin el değiştirmesi durumunda kira sözleşmesi sonlanmıyor. Ancak yeni malikin birtakım haklı sebeplerinin olması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.Kiradaki evin yeni malikin hakları Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Yeni malikin hakları
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.
Kiracının ev gösterme yükümlülüğü nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com