Kiracılık ilişkisi süresince ev sahibinin ve kiracının birbirine karşı hakları bulunuyor. Peki ev sahibinin kiracıya karşı hakları neler? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mal kiralamalarında ev sahibi ve kiracı kira belirli ve belirli olmayan bir süre için kira sözleşmesi yapabiliyor. Bu sözleşme süresince iki tarafında bazı yükümlülükleri oluyor.
Kiracı hakları ve kira ilişkisi ile ilgili yasal hükümlere Türk Borçlar Kanunu’nun Dördüncü Bölüm’ünde yer veriliyor. Peki ev sahibinin kiracıya karşı hakları neler? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibinin kiraya verdiği evi kiracının, temiz ve kiraya uygun bir şekilde teslim etme yükümlülüğü bulunuyor. Ev sahibi eğer kiracısına, kiraya verdiği ev ile ilgili yanıltıcı bilgi vermiş veya malı ayıplı teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi feshedip tahliye hakkı olduğu gibi yeni kanunda bu ayıp nedeniyle kiracının kira bedelinin indirilmesini talep hakkı da getiriliyor.
Yani ev sahibi yüksek kiraya verdiği bir evde daha önce söylemediği bir eksiklikten dolayı kira bedelinin düşürülmesine razı oluyor.
Kiracı kira borcunun süresi içerisinde kirayı ödemezse ev sahibi kiracıya otuz gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildirir ihtarname gönderebiliyor. Bu ihtara rağmen kira bedeli ödenmez ise kiracı tahliye edilebiliyor.
Kanunen kiracının kiralanan eve zarar vermemesi ve komşularına saygı göstermesi zorunluluğu getiriliyor. Buna göre kiracı gürültü yapıyor, taşınmazı özensiz kullanıyor ve zarar verirse bu tahliye nedeni sayılıyor.
Kiracı kira kontratı sona erdiğinde evi nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlü oluyor. Bunu yerine getirmeyen kiracı aleyhine tazminat davası açılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com