Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracının imzaladıkları sözleşmelerin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Peki ev sahibi maksimum ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi maksimum ne kadar zam yapabilir?
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibiyle kiracının imzaladıkları sözleşmeler genellikle senelik oluyor. Senelik olarak yapılan bu sözleşmelerin yenilenmesi ve kiralamanın da uzatılması halinde kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor.
Peki ev sahibi maksimum ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Borçlar Kanunu hükümleri gereğince kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılması gerekiyor. Ev sahibi kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamıyor.
Kiraya, kira sözleşmesinde belirtilen enflasyon oranlarından yüksek oranda zam yapılması halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor.
Enflasyon zammının yapılmasına rağmen kira bedelinin düşük kaldığı, bu nedenle yüksek zam yaptığını savunan ev sahipleri kira tespit davası açabiliyor.
Açılabilecek davalar arasında kira uyarlama davası da bulunuyor. Bu dava kiracı tarafından da açılabiliyor. Kira bedeline yapılan zammın yüksek bulunması halinde kiracılar istediği zaman Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edebiliyor.
Ev sahibi hangi gerekçelerle tahliye davası açabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com