Ev sahibinin, kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı olayların meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarır? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi ile kiracı arasında, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiğine dair yapılan sözleşmeye kira kontratı adı veriliyor.
Taraflar arasında önem teşkil eden kira kontratında, kira bedeline, kira süresine, demirbaş esaslarına, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli kira kontratı olarak bilinmiyor. Kontrat süresi bitmeden ev sahibi kiracıyı tahliye etmek istiyorsa bazı olayların meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarır? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi kiracısını ancak Borçlar Kanunu kapsamında yer alan haklı nedenlerin varolması durumunda çıkarabiliyor:
Dava yoluyla..
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Ev sahibinin kiracıya karşı hakları neler?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com