Ev sahibi kanunda yer alan haklı nedenlerin var olması durumunda kiracısının tahliyesini isteyebiliyor.Peki ev sahibi kiracıya haber vermeden evi satabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma adına bir sözleşme imzalanıyor. Taraflara birtakım hak ve sorumluluk yükleyen bu sözleşme, feshedilene kadar sürüyor.
Bu sözleşme ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.
Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Peki ev sahibi kiracıya haber vermeden evi satabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mal sahibi kiracı varken de evin satışını gerçekleştirebiliyor.Kiracı varken evin satılması halinde, kiracının tahliyesi ancak yeni ev sahibinin ihtiyacı doğrultusunda söz konusu olabiliyor.
Yeni malikin bu eve ihtiyacı olması durumunda altı ay öncesinden bildirimde bulunmak şartı ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.
Yeni malikin gereksinimi
Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com