Taşınmaz mallar için kiracı ve ev sahibi arasında yapılan anlaşmaya dair kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki ev sahibi kiracı davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi kiracı davalarında yetkili mahkeme!
Kira sözleşmesi,kiracıyla ev sahibi arasında imzalanan belgeye deniyor.Bu kontratta kiraya ilişkin bilgilere yer veriliyor.
Kira sözleşmesi, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle sözleşme resmi bir nitelik taşımış oluyor.
İsteyenler noter huzurunda kira sözleşmesini imzalayıp ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçmiş oluyor.
Kira sözleşmesinde kiralanan dairenin adresine ve kiracı ile kiralayının da iletişim bilgilerine yer verilmesi gerekiyor.İletişim bilgilerinde mutlaka daire,dairenin bulunduğu mahalle,cadde ve sokak,numarası bulunması gerekiyor.
Kiracılar ile ev sahipleri zaman zaman anlaşmazlığa düşebiliyor ve yasal sürece girilebiliyor. Peki ev sahibi kiracı davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi kiracı davalarında yetkili mahkeme…
Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.
Eğer kira alacağı yada tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirleniyor.
Tahliye davalarının taşınmaz malın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabiliyor.
Kira tespit davalarında yetkili mahkeme!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com