Kat mülkiyetine tabi olan taşınmazlarda her kat maliki yada kiracı ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemesi gerekiyor. Peki ev sahibi hangi giderleri öder? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi hangi giderleri öder?
Kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda kural olarak her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemekle mükellef sayılıyor. Taşınmaz malın kiraya verilmesi halinde bu yükümlülük kiracıya geçiyor.
Kanunen; Kiralamalarla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanıyor.
Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlü sayılıyor. Peki ev sahibi hangi giderleri öder? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen evde yapılan tadilatların bazı masraflarını kiracının, bazısını ise ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Ev sahibinin ödemesi gereken giderler şu şekilde:
* Site yönetiminin aldığı kararla yapılan tadilatları ev sahibi ödüyor. (asansör tamiratı, otopark kilit taşı döşenmesi, dış cephe boyanması, tel örgü çekilmesi, çatı tadilatı gibi) .
* Kullanılmayacak kadar çok eskiyen veya olmayan demirbaşları ev sahibi ödüyor. Mesela günısı, dış kapı, iç kapı, musluklar, pencereler gibi.
* Optimal kullanım ömrünü tamamlamadan kötü kullanımdan dolayı eskiyen veya kırılan pencere, musluk kapılar, iç boya gibi masrafları kiracının ödemesi gerekiyor.
* Kiracı evde istediği ve taşındıktan sonra dairede kalacak demirbaş varsa (klima, su ısıtıcısı, sineklik, cam balkon, panjur gibi) ev sahibi ile pazarlık yapabiliyor. Çünkü bu demirbaş olarak dairede kalıyor. Ancak ev sahibi parayı ödemek istemezse, kiracı zorlayamıyor. Bu durumda, kiracı istekleri hali hazırda var olan başka bir ev kiralama hakkı oluyor.
* Kendi kullanımı esnasındaki boya, kırılan eşyaların tamiratı, çizilen parke ve laminatların değişimi, musluk, cam gibi masrafları kiracı ödüyor.
Bozulan kombiyi kiracı mı öder?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com