Ev sahibinin kiracıyı evden tahliye edebilmesi için haklı gerekçelerin meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı çıkarabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de kanunen hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili esaslara Türk Borçlar Kanunu’nda yer veriliyor.
Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan esaslara göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Peki ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı çıkarabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibnini kiracıyı çıkarma nedenleri…
*Yazılı tahliye taahhüdü:
Eğer kiracı söz konusu evi ev sahibine noterden alınan belge ile taahhüt ettiyse ancak evi buna rağmen boşaltmadıysa bu madde uygulanıyor. Ev sahibi bir ay içinde icra dairesine başvurarak evinin boşaltılmasını talep edebiliyor.
*Mesken ihtiyacı:
Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki taşınmazı mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli oluyor. Kira sözleşmesinin bitiminden bir ay sonra dava açılabiliyor.
*İşyeri ihtiyacı:
Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki taşınmazı meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanıyor. Kira kontratının bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.
*Esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadil:
Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabiliyor. Kira sözleşmesinin bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.
*Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı:
Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.
*Kira bedelinin ödenmemesi:
Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle bir yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip bir ay içinde doğrudan dava da açılabiliyor.
*Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu varsa:
Bu durum ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabilme hakkını veriyor.
Ev sahibinin kiracıya karşı hakları neler?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com