Gayrimenkul kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla sorumlu oluyor.
Bu hüküm, ev e çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemiyor; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.
Ev sahibi hakları 2017
1- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekme hakkına sahip oluyor. Örneğin kiracının aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi.
2- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibi ödemek zorunda olmuyor. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekiyor.
3- Ev sahibi, kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin doğması halinde kiracısına tahliyesi için dava açabiliyor. Tahliye nedenleri arasında; kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.
4- Ev sahibi, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlü oluyor.
5- Ev sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com