Kira sözleşmesi senelik olarak düzenleniyor. Bu sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.Peki ev sahibi fazla zam yaptı ne yapabilirim?
Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar, kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile yükümlü oluyor. Bu bilgiler, tarafların imzaladığı kira sözleşmesi ile tespit ediliyor.
Kira sözleşmesi genellikle belli bir süreliğine yapılıyor. Bu sürenin uzaması durumunda, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi nedeniyle kira artışları, mal sahibinin istediği oranlarda değil Borçlar Kanunu kapsamında işaret edilen oranlarda hesaplanıyor.
Buna göre meskenlerde üretici fiyat endeksleri uygulanıyor. Ancak dükkanlar için bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.Dükkanlarda yapılacak kira artışlarında sözleşmede belirtilen oranlar geçerli oluyor. Eğer hiç oran belirtilmemiş ise, mal sahibi istediği oranlarda artış yapabiliyor.Peki ev sahibi fazla zam yaptı ne yapabilirim? diyorsanız işte yanıtı..
Ev sahibini fazla zam yaptığını düşünen kiracılar Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabiliyor. Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması şartıyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkeme tarafından belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Kira zammında yasal oran nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın