Kiralama süresince kiracı kira bedelini ödemek ile yükümlü olurken, mal sahibi de taşınmazı kullanımı için kiracıya bırakıyor.Peki kiralama süresi içinde ev sahibi evi satarsa kiracı ne yapar? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibinin, mesken ihtiyacı, işyeri ihtiyacı, esaslı tamir, yeniden inşa veya imar tevsi ve tadil, yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı, kira bedelinin ödenmemesi gibi haklı sebeplerinin olması halinde kiracısının tahliyesini isteyebiliyor.
Borçlar Kanunu kapsamında taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak istediği zaman feshedebiliyor.Peki kiralama süresi içinde ev sahibi evi satarsa kiracı ne yapar? diyorsanız işte yanıtı…
Ev sahibi istediği zaman, kira sözleşme süresi ister dolsun ister dolmasın evin satışını gerçekleştirebiliyor. Sözleşmenin ne olacağı yeni malikin durumuna göre değişiyor.
Kanunen kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.
Ev sahibinin kiracıya karşı sorumluluğu!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com