Nakit parası olmayan ancak ev sahibi olmak isteyenlerin, belirli aşamalar sonucunda kullandığı kredi türü ev kredisi oluyor. Peki ev kredisi nasıl çıkar? diyorsanız işte yanıtı…
Ev kredisi nasıl çıkar?
Ev kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak ifade ediliyor.
Ev sahibi olmak için bankaların kredi paketlerinden faydalanmak isteyen kişiler uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor.
Ev kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kimseler gerekli belgeler ile birlikte bankaya başvuruda bulunabiliyor. Gerekli şartlara uygun olunması durumunda kredi onaylanıyor. Peki ev kredisi nasıl çıkar? diyorsanız işte yanıtı…
Ev kredisinin onaylanabilmesi için her bankanın farklı şartları bulunabiliyor. Ancak genel hatları ile kredi kullanacak kişi ve kredi kullanılacak ev için bazı ortak şartlar yer alıyor.
Bankalar belirledikleri bu şarta ygun olmayan kişilere kredi vermiyor. Ayrıca, evlerde de aranan koşulların olmaması da krediyi olumsuz etkiliyor.
Ev kredisi şartları genek hatlarıyla şu şekilde:
1. Kişide aranan şartlar
Kredi almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor. Düzenli gelir ne kadar kredi alabileceğini belirliyor.
2. Gayrimenkulde aranan şartlar
Kredi kullanılacak ev, banka tarafından teminat olarak alınıyor. Bu nedenle banka evde de bazı özellikler arıyor. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla tespit ediliyor.
Eksper Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini, tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor.
Konut kredisi ödemesi gecikirse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com