Kira banka zorunluluğu hakkındaki yasal esaslar, 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında yer alıyor. Peki ev kirası bankaya yatırma limiti nedir?
Ev kirası bankaya yatırma limiti!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir, vergiye tabi tutuluyor. Vergi mal sahiplerinin beyanı doğrultusunda ödeniyor.
Kira geliri elde ettiğini beyan etmeyen veya eksik beyan eden kimseler banka hesaplarına yapılan para havalelerinden tespit edilebiliyor.
Bu sebeple kira paralarının banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu oluyor. Ancak ev kiralamalarında banka havalesi için belli bir sınır oluyor. Peki ev kirası bankaya yatırma limiti nedir?
29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince; belli bir sınırın altındaki ev kiraları elden verilebiliyor.
Tebliğe göre;
Evlerde, her bir ev için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildi.
Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor.
500 lira ve üstündeki ev kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor.
İşyeri kirası bankadan ödeme zorunluluğu 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com