Kira sözleşmeleri genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Ancak sözleşmenin karşılıklı olarak feshedilmemesi durumunda sözleşme belirsiz süreli olma özelliğini kazanıyor. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her yeni kira yılında ev sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor.
Borçlar kanunu gereğince, evlerde kiraya zam dönemin ÜFE oranları doğrultusunda yapılıyor. Ancak, dükkan kiralamaları için böyle bir uygulama söz konusu olmayıp, kanunda yapılan düzenlemelere göre dükkan kiralamalarında ÜFE hesabına 2020 yılında geçileceği açıklanıyor.
Buna göre evlerde yapılacak kira artışı için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarının takip edilmesi gerekiyor.
Açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira artış oranı olarak kullanılıyor.Peki Eylül ayında kiracıya ne kadar zam yapılır?
Örnek 2015 Eylül kira artış oranı hesabı..
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.
Buna göre Eylül ayında ev kirası hesaplamalarında yüzde 6,21 oranı kullanılacak. Örneğin kira bedeli 1.000 TL olan bir evin kira zam bedeli 62,1 TL olarak hesaplanıyor.
Eylül ayı kira zammı nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın