Kira kontratı, ev kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor. Peki ev kira kontratı iptal edilebilir mi? diyorsanız işte ev kira kontratı iptali…
Ev kira kontratı, kiralama anlaşmasına istinaden yapılıyor. Kira kontratında kira bedeline, kira süresine, kira artış oranı gibi bilgilere yer veriliyor.Peki ev kira kontratı iptal edilebilir mi? diyorsanız işte ev kira kontratı iptali…
Kira kontratında bir süre belirlenmişse, kira kontratı bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Belirsiz süreli kira kontratlarında taraflardan her biri yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak kontratı feshedebiliyor.
Kontratta veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli oluyor.
Ev ve çatılı dükkan kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.
Kiraya veren, kontrat süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Ayrıca ev kira kontratı dava yolu ile de sonlandırılabiliyor. Gereksinim, yeniden inşa ve imar gerekçeleri ile kiracıdan tahliyesi istenebiliyor.
Ev kira kontratında damga vergisi ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com