Yıllık kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda ev sahibinin kiracıya zam yapma hakkı doğuyor. Peki ev kira artış oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Ev kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Gayrimenkul kiralamalarında yapılan kira kontratının yenilenmesi durumunda, kira bedeline zam yapılabiliyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.
Ancak kira kontratının yenilenmesi durumunda kira bedelinde yapılacak artış hesaplaması, dükkan ve meskenlerde farklı hesaplanıyor. Peki ev kira artış oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Ev kirasına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılabilirken, işyeri kirasına sözleşmede belirtilen ve taraflar arasında anlaşılan oranlarda zam yapılabiliyor.
Borçlar Kanunu’na göre “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.”
Yıllık ev kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.
İşyeri kira zammı hesaplama örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com