Haciz, alacaklıların borçlulardan borcunu yasal yollardan tahsil ettiği bir yol olarak ifade ediliyor. Peki ev haczi nasıl olur? Ev haczi nasıl gerçekleştirilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ev haczi nasıl olur?
Borcunu ödemeyen kimselerin menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor.
Ev haciz işleminin gerçekleşebilmesi için alacaklı tarafından haciz talebinde bulunulması gerekiyor. İcra müdürlüklerine yapılan takip talebiyle borçluya ödeme emri düzenlenerek gönderiliyor.
Borçlunun ödeme emrinde yazılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda takip kesinleşiyor ve haciz işlemleri başlıyor, haciz konmuş oluyor.
Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanıyor.
İİK’nun 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”
Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren 6 ay,
taşınmaz ise hacizden itibaren 1 yıl içinde satılmasını isteyebiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com