Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin almak istedikleri evin mali değerini belirleyen rapor ekspertiz raporu oluyor. Peki ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar? diyorsanız işte yanıtı…
Ekspertiz raporu, finansman kullanımında, birleşmelerde, devralmalarda teminatların değer tespitinde, borçların yeniden yapılandırılmasında alınması gereken bir belge olarak karşımıza çıkıyor.
Ev ekspertiz değeri belirlenirken, satın alınacak evin kimliği / açık adresi,Kime ait olduğu / Türü,Kaç katlı, kaç yaşında olduğu,İmar durumu, ulaşım,gayrimenkulün,fiziki durumu,altyapı,itibar,binanın inşaat değerine bakılıyor.ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı da tapu dairesince araştırılıyor.
Ev ekspertiz raporunun alınması ile satın alınmak istenen ev için bankalar kredi verme işlemini gerçekleştiriyor. Evin piyasa değerini belirleme olarak açıklanan ekspertiz raporunun hazırlanması ise değerleme uzmanları tarafından yapılıyor.
Ekspertiz değeri rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Ekspertiz değerinin de eklendiği ekspertiz raporu değerlemeyi yapan kişiler tarafından ilgili bankaya veriliyor. Daha sonra banka da ev için istenen kredi miktarına bakarak krediyi vermeye yada vermemeye karar veriyor. Peki ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar? diyorsanız işte yanıtı…
Ekspertiz raporu bankaya 1 ila 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi miktarını belirliyor. Eğer kredi talebi onaylanırsa kredinin kulandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. Başvuru sonrası konut kredisi kullanma süresince bir problem çıkmaz ise 5 ila 10 iş günü arasında rapor sonuçlanıyor.
Ekspertiz raporu kaç yıl geçerli?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com