Gerçek yada tüzel kişilerin ev alım satımı için tapu dairelerinde yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor. Peki ev alım satım işlemleri nasıl yapılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Ev alım satım işlemleri taşınmazın bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde oturuluyor ise en yakın tapu müdürlüğünde bu işlem yapılabiliyor.
Tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkili oluyor. Ayrıca yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Temsilciliğinde işlem yaptırabiliyor.Peki ev alım satım işlemleri nasıl yapılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Ev alım satım işlemleri 2016…
Ev alım satım işlemleri için harç ödenmesi ve gerekli belgeler temin edilmesi gerekiyor.Tapu harcı, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor.Alıcı binde 20, satıcı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında tapu harcı ödemesi yapılıyor
Ev alım satımı için gerekli belgeler…
1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,
2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)
Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları
3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,
4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.
5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesidir.
Ev alım satım masrafları hesaplama 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com