26 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik gereğince ev alan kişilere devlet bazı yardımlarda bulunuyor. İşte ev alana devlet desteği 2016…
Ev alana devlet desteği 2016!
Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik 26 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik gereğince ev alacak bazı kimselere devlet yardımda bulunacak. Ancak bu yardım her ev almak isteyen kişiye bu verilmiyor. Peki Ev alana devlet desteği şartları 2016 nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Sadece ilk konutunu alacak olan ve diğer şartları taşıyan, yönetmelikte belirtilen şekilde hesap açarak para biriktiren kimselere verilebiliyor.
Devlet desteğinden yararlanabilmek için aşağıdaki koşulları taşımak gerekiyor:
a) Türk vatandaşı olması,
b) 7/4/2015 tarihi itibariyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,
c) Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,
ç) Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması,
d) Konut edinim tarihini müteahip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulundurduğu bankaya başvurması, gerekir.
Ev alana devlet desteği 2016 şartları…
– Konut hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.
– Devre mülklere devlet katkısı ödemesi yapılmaz.
– Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara Devlet katkısı ödemesi yapılmaz
– Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL’yi geçemez.
– Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL’yi geçemez.
– Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL’yi geçemez.
– Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenir.
Devlet desteği için konutun niteliği de önemli oluyor. Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet desteğinden yararlanabiliyor.
14 soruda konut devlet yardımı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com