Eşler arasında kanuni olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Peki eşlerin boşanması durumunda mal paylaşımı nasıl olur? İşte eşlerin boşanması durumunda mal paylaşımı…
Evli eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması kanunen aslolan rejim olarak ifade ediliyor. Ancak, eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul de edebiliyor.
Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabiliyor. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebiliyor, kaldırabiliyor veya değiştirebiliyor.Peki eşlerin boşanması durumunda mal paylaşımı nasıl olur? İşte eşlerin boşanması durumunda mal paylaşımı…
Boşanma sonrasında mal paylaşımı istemek her eşin hakkı oluyor. Yasa da iki halde Zina ve hayata kast nedeniyle boşanma durumubda“hakim kusurlu eşin payını azaltabilir veya tamamen kaldırabilir “deniyor. Bu iki hal istisna olup; bunlar dışında kusurlu olsalar bile eşler pay talep edebiliyor.
Mal varlığının paylaşımında tarafların anlaşabiliyor olması yargılama sürecini kısaltmış oluyor.
Edinilmiş mallar:
Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleri oluyor. Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
-Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
-Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
-Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
-Kişisel mallarının gelirleri,
-Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Vasiyetname ile miras paylaşımı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com