Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir?

Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir

Aile konutu resmen evli olan karı-kocanın beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan konut olarak biliniyor. Peki eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir?
Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekan olarak ifade ediliyor.

Aile konutuna tapu üzerinde şerh konulabiliyor. Aile konutunun şerh edilmesi, taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.
Medeni Kanun esasları gereğince, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Peki eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Aile konutu üzerinde eşlerin hakları, Medeni Kanun kapsamında madde 194’te şu şekilde açıklanıyor. Kanunen aile konutunda;

-Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devrediyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.

-Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.

-Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.

-Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.

Aile konutu şerhi nasıl konulur 2016?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com