Odunpazarı Kent Konseyi tarafından Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde Eskişehir’de Deprem Tehlikesi Riski ve Depreme Hazırlık Paneli düzenlendi.
Odunpazarı Kent Konseyi tarafından Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde Eskişehir’de Deprem Tehlikesi Riski ve Depreme Hazırlık Paneli düzenlendi.
Panele Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu Başkanı Olcay Yılmaz başkanlık etti. Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Erhan Altunel, Ankara Başken Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer, Fercan Yavuz, Şenay Cebercert ve İbrahim Berber konuşmacı olarak katıldı.
Kent Konseyi Başkanı Hasan Atak’ın açılış konuşmasının ardından konuşmasına başlayan Prof. Dr. Erhan Altunel; “Eskişehir Kuzey Anadolu fay hattına yakın olduğu için deprem riski vardır. Eskişehir’in yakınlarında aktif fay diye tanımlayabileceğimiz bir fay hattı mevcuttur. Eskişehir’de bulunan fay zonun uzun aralıklarla büyük deprem üretme etkisi vardır.
Fay zonun üzerinde yerleşim yerleri ve sanayi bölgesi bulunmaktadır. Üretilen veriler ve uyarılar bölgedeki yetkililer tarafından göz önünde tutulmalıdır. Fay hattı üzerinde yeşil alan yapılırsa büyük hasarlar meydana gelmez.
Yerleşim alanları fay hatlarının üzerinde olmamalıdır. Köprü, demiryolu gibi yapılar fay hattının üzerine yapılırsa büyük hasarlar meydana gelebilir.” dedi.
Ankara Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer; “Deprem hayatımızda yaşadığımız en büyük risklerden biridir. Doğayı ne kadar çok tahrip edersek riskler de o kadar çok büyür. Bir tehlike kaynağından birden çok risk ortaya çıkabilir. Kontrol edilemeyen riskler kaza olarak adlandırdığımız olaylara sebebiyet verebil ir. “diye kaydetti.
İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Fercan Yavuz; “Ülkemizdeki 400 adet deprem izleme cihazlarından 20 tanesi Eskişehir’de bulunuyor. Eskişehir şu an 2 inci dereceden deprem bölgesine girmekte fakat 1 inci dereceden deprem bölgesine girecek. 3 katlı ve üstündeki binalar risklidir diyebiliriz. Kent merkezinde bulunan Kızılcıklı Caddesi, Yunusemre Caddesi, Atatürk Caddesi riskli alanlarda bulunuyor. Yüksek riskin olduğu yerlerde iyi uygulanan kentsel dönüşüm, onarım ve güçlendirmeden daha iyi çözüm olabilir. Başınızı sokacak bir yuva ararken başınıza çökecek binalardan uzak durun.” diye konuştu.
İstikbal
Bir yanıt bırakın