Eskişehir ulaşım projeleriyle örnek oluyor!

eskişehir

Eskişehir ulaşım ve sanayi altyapısında gerçekleştirdiği dönüşümle birlikte son 15 yıl içinde sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da örnek kentleri arasına girmeyi başardı. Nüfusu 100 bini aşan iki üniversitenin yanı sıra, katma değeri yüksek ürünler imal eden 500’ü aşkın fabrika ve modern şehir altyapısı ile Eskişehir Türkiye’nin inovasyon reformunda önemli rol üstlendi. En önemli başarılardan biri ise havacılık ve savunma sanayisinde yaşandı. Havacılık sanayisi il ihracatının adeta parlayan yıldızı haline geldi. Bölgede bulunan TUSAŞ ve Alp havacılık gibi dev şirketlerle ortak çalışan 100’e yakın KOBİ yerli uçak ve helikopter gibi projeler için üretim yapıyor. Buna paralel olarak gelişen endüstri sayesinde Airbus ve Boeing gibi firmalarla çalışan KOBİ sayısı ise 25’e yükselmiş durumda. Eskişehir’de bugün Sikorsky’den F-16’ya Airbus’tan Boeing’e kadar birçok dünya devine üretim gerçekleştiriliyor. Kentin bu alandaki ihracatı 2000’lerin başında sadece 50 milyon dolar düzeyindeyken, rakam 2014 sonunda 410 milyon dolara ulaştı. 2023’te bu rakamın 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Havacılık sektöründeki işbirliklerini daha da geliştirmek istediklerini belirten Eskişehirli sanayiciler, uçak devlerinin temsilcilerini neredeyse her hafta kentte görmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Sanayiciler, “Hedefimiz faaliyet gösterdiğimiz her alanda KOBİ’lerimizin dünya devi şirketlerin tedarikçisi durumuna gelmesidir” diyor.

HIZLI TRENLE ATAĞA KALKTI
Eskişehir şimdilerde ise farklı bir dönüşüme hazırlanıyor. Son yıllarda artan hava, kara ve demiryolları yatırımlarından aslan payını kapan kentin hedefi bölgenin lojistik üssü olmak. Özellikle şehrin Ankara ve İstanbul ile mesafesini bir buçuk saate indiren hızlı trenin devreye girmesiyle yeni lojistik yatırımları da peş peşe hayat buldu. Bu kapsamda Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) demiryoluna bağlanması için hazırlanan proje hızla ilerliyor Proje kapsamında OSB, demir yoluna bağlanacak. Böylece Eskişehir OSB’nin, demir yoluyla Gemlik Limanı’na bağlantısı sağlanmış olacak.

HEDEF 5 BİN AR-GE MÜHENDİSİ
Üniversite-sanayi iş birliği amacıyla kurulan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde çok sayıda firma üretime geçmiş durumda. Amaç ‘yükte hafif, pahada ağır’ ürünler üreterek dünya pazarlarında söz sahibi olmak. Çok sayıda girişim şirketinin bulunduğu bölgenin hedefinde 5 bin Ar-Ge mühendisine ulaşmak var.

EN BÜYÜK SANAYİ ALANI ESKİŞEHİR’DE
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Türkiye’de faaliyette bulunan 265 OSB arasında en büyük olma unvanına sahip. 32 milyon metrekare üzerine kurulu bölgede 600’ün üzerinde firma faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Türkiye’de sanayide ilk doğalgazı kullanan Organize sanayi bölgeleri arasında da ilk sırada yer alan EOSB’de 48 bin kişi istihdam ediliyor. Öne çıkan yatırımlar ise şunlar: Arçelik, Tülomsaş, Tusaş, Kırka Bor İşletmeleri, Ford Otosan, Sarar A.Ş, Eti Gıda, Hisarlar Makine, Çimsa Eskişehir Çimento Fabrikası, Peyman Kuruyemiş, Yurtbay Seramik.

GÖRMEDEN TATMADAN DÖNMEYİN
Eskişehir yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Bunda son dönemde hayata geçirilen yatırımlar da büyük rol oynadı. Tipik bir Anadolu şehriyken son 15 yılda yarattığı mucizeyle modern bir kente dönüştü. Şehir sosyal ve kentsel alandaki dönüşümüyle Anadolu’ya rol model oldu. Şehrin en eski yerleşim bölgesi olan Odunpazarı’nda yer alan tarihi evler restorasyondan sonra gezginlerin büyük ilgisini çekiyor. Eskişehir Adalar, Odunpazarı Evleri, Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, Sazova Parkı, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Kentpark, Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi, Doktorlar Caddesi ve Haller Gençlik Merkezi şehirde görmeden gelinmemesi gereken yerler arasında geliyor. Yemek kültüründe ise Eskişehir denildiğinde akla ilk gelen çibörek oluyor. Tatar ve Kırım kültürüne has bir tat olan çibörek dükkanlarını Eskişehir’in birçok noktasında görebilirsiniz. Şehirde tadabileceğiniz diğer yemek çeşitleri ise kavurma börek, toyga çorbası ve yufkalı büryan olarak öne çıkıyor.

İLK SANAYİ MÜZESİ
Eskişehir Ticaret Odası tarafından yürütülen Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi hazırlıkları sürüyor. Eskişehir’in Frigya’dan günümüze kadar olan ticaret ve sanayi hayatını sergileyecek müze çalışmaları hız kazandı. Odunpazarı’nda yer alan müze konuklarına kapılarını açmak için gün sayıyor. Müzenin şehrin ekonomik geçmişine ışık tutacağı ve Eskişehir’in turizm potansiyeline güç katacağı ifade edildi.

RAKAMLARLA ESKİŞEHİR
1-İhracat: 913.774.297 dolar (2014)
2-Nüfus: 650.000
3-Yüzölçümü: 13.925 km2
4-İlçe Sayısı: 14
5-Belediye Sayısı: 15
6-Mahalle Sayısı: 546
7-Sanayi Alanı: 32 milyon m2
8-Üretimde Olan Kuruluş: 453
9-Ticaret Odasına Kayıtlı Üye Sayısı: 11.883

Sabah

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*