Enerji kimlik belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanıyor ve ilgili idare tarafından onaylanıyor.Peki eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge oluyor.
Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanıyor ve ilgili idare tarafından da onaylanıyor.
Yeni yapılar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçası olan enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 sene süre ile geçerli oluyor. Peki eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından hazırlanıyor ve düzenleniyor.
Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binaları inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu ve benzeri genel bilgileri, binanızın hangi malzemelerden inşaaedildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı gibi bilgileri toplarlıyor.
Elde edilen bu bilgiler ışığında EKB(enerji kimlik belgesi) uzmanı binaların enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak Enerji Kimlik Belgesi’ni üretiyor ve ilgili idarelere onaylatıyor.
Enerji kimlik belgesi kaç yılda bir yenilenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın