Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Esenler Belediyesi ve Eskon İnşaat işbirliğiyle inşa edilen projede 1.403 konut inşa edildi ve hak sahiplerine teslim edildi.
TÜRKİYE’nin ilk kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Esenler Havaalanı Mahallesi’ne inşa edilen Emlak konutlarına yerleşen hak sahipleri, yeni evlerine alışmaya çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında açılışını yaptığı Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları’nda yaşam başladı. Kötü yapı stoğu, plansız sokakları ve yoğun nüfusu ile Türkiye’nin ilk kentsel dönüşümü olarak ilan edilen projede ilk kazma 2012 yılında vurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Esenler Belediyesi ve Eskon İnşaat işbirliğiyle inşa edilen projede 1.403 konut inşa edildi ve hak sahiplerine teslim edildi. Projenin finansmanı sağlayacak 2. etapta ise henüz yerleşime açılmamış, yapımı bitmek üzere olan 970 daire bulunuyor.
“ORTAK ALANIMIZ 4 TANE BANK”
Projenin ilk etabında evi bulunan Levent Kızılkaya, her iki etaptaki konutlarda büyüklük ve kullanılan malzeme açısından farklılıklar olduğunu söyledi. Kızılkaya, “İkinci etapta bir dairenin 1 milyona satıldığı söyleniyor. Ama bizim birinci etapta konutlar 430 bin liraya satılamıyor. Hatta 94 metrekare büyüklüğündeki dairelerimizi 300 bin liraya satamıyoruz” dedi.
Yeniden inşa edilen Havaalanı Mahallesi’nde bu konutlarda yaklaşık 4500 kişinin yaşadığını söyleyen Kızılkaya “Projenin başlangıcında bize verilen kamelya sözleri, sosyal donatı alanları yok. 3 tane ortak alan var. 72 dönüm içinde 3-4 bin metrekare yeşil alan bile yok. Ortak alanımız 4 tane bank” dedi. Evlerini kiralamakta zorlandıklarını anlatan Tevfik Danacıoğlu ise, “94 metrekare dairenin neti 58 metrekare. Kiracılar gelip bakıyor, dairenin içine girince ‘bu daire değil. Ben bin liraya bu paraya oturmam’ diyor, çekip gidiyor” şeklinde konuştu.
“3 MİSAFİRİM GELSE BİRİSİ KAPIDA KALIR”
Eski mahallesinde düğün salonu sahibi olduğunu günleri anlatan Yusuf Duman, kentsel dönüşümle teslim edilen evlerin küçüklüğünü, “3 misafirim gelse birisi kapıda kalır. Kendim sığmam ki misafir ağırlayayım. 2 1 diyorlar ama burası 1 1 bile değil” sözleriyle anlattı.
“BRÜT- NET METREKARE HESABINDA HATA YAPILIYOR”
Vatandaşın evlerinin beklediklerinden küçük olduğu yönündeki eleştirileri yanıtlayan Esenler Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Öztürk ise sorunun brüt-net hesabından kaynaklandığını ifade etti. Kentsel dönüşüm sürecinin şeffaf bir şekilde, zorlu ve uzun süreç sonucunda yürütüldüğünü vurgulayan Öztürk, “Vatandaşımızdan ne aldığımızı, vatandaşımıza ne verdiğimizi sitemizde daha önce yayınladık. Vatandaşımızdan almış olduğumuz metrekare bellidir. Onlara karşı bilabedel verdiğimiz metrekarede bellidir. Vatandaşımızdan aldığımız daireleri brüt olarak hesapladık, verirken de brüt olarak hesapladık. Brüt olarak konuşulan dairelerin netini ölçüyor olabilirler” dedi.
“SAĞLIKSIZ YAPILARDAN SOSYAL DONATI ALANI OLAN BU YAPILARA TAŞINDIK”
Öztürk, mahallenin eski halini ve İstanbul’un için en büyük tehlike olan deprem gerçeğini hatırlattı. Bir mahallenin yeniden inşa edilerek zor bir işin başarıldığını söyleyen Öztürk, “Sağlıksız yapılardan sosyal donatı alanı olan bu yapılara taşındık. Esenler’de kentsel dönüşüm devam ediyor. Bu yapmış olduğumuz üçüncü proje” dedi.
ÇOCUK PARKI VAR, KAYDIRAĞI YOK
Komşuların halen taşınmaya devam ettiği sitede çok sayıda kiralık ve satılık levhası dikkat çekiyor. Yeni yaşamın başladığı semtte bazı eksiklikler henüz giderilmemiş. Örneğin elektrik tesisatını ileten kablolar sarımlı, aydınlatma lambaları takılmamış; çocuk parkı var, kaydırağı yok; çöp toplama sistemleri henüz çalışmıyor. Bir mahalle sakini, sıcak su borusu patlayıp evini su bastığını anlatıyor. 17. kattan asansöre binen Mesim Orhanlı, “Asansörle 1 kat indikten sonra beni boşluğa bıraktı. O hızla bodruma kadar indim. Tam 1,5 saat orada hayat mücadelesi verdim. Çok korktum, sıkıntı yaşadım” dedi.
“NEYE ELİMİZİ ATSAK ELİMİZDE KALMAYA BAŞLADI”
160 lira aidat ödedikleri halde hizmet alamadıklarından yakınan Gülşah Öncel ise “Temelleri depreme dayanıklı, dediler ama evde neye elimizi atsak elimizde kalmaya başladı. Proje öncesinde bize anlatılanlar farklıydı. Ben bu mahallede büyüdüm, çocuklarımı yine bu mahallede büyütüyorum. Ama çok berbat. Eski mahallemi özlüyorum” diye konuştu. Bir diğer mahalle sakini ise “Eskiden dairem küçüktü ama bahçem vardı. Kendi evim eskiydi ama daha iyiydi” dedi.
Öte yandan Mahalle sakinlerinden oluşan bir grup, sorunlarına çözüm aramak için ‘Havaalanı Mahallesi Emlak Konutları Sosyal Dayanışma Derneği’ni kurdu.
Hürriyet