Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ), kısa sürede Ege Serbest Bölgesi’ne katılması beklenen 600 dönüm büyüklüğündeki genişleme alanına, ağırlıklı olarak yüksek teknolojiye dayalı yatırımcı çekmek için odak ülke olarak seçtiği Japonya’da tanıtım yaptı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile birlikte 21 Ekim’de Japonya’nın Başkenti Tokyo’da ve 23 Ekim’de de Osaka’da düzenlenen toplantılara, ülke dışında yatırım yapmayı düşünen çok sayıda Japon firmasından temsilci katıldı.
Tokyo ve Osaka’daki toplantıları Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü, Yatırım ve Teknoloji Geliştirme Ofisi (UNIDO) ve Japan Cooperation Center for the Middle East (Japonya Ortadoğu İşbirliği Merkezi-JCCME) organize ederken, etkinlikler Türkiye Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Ofisi, Japonya Dıs Ticaret Teşkilatı, Tokyo Mitsubishi Bankası ve Japonya-Türkiye Cemiyeti’nin de desteği sayesinde Japon işadamlarının yoğun ilgisini gördü.
Japonya’daki çalışmalarını DÜNYA gazetesine değerlendiren ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, “Japonya, uzun yıllardır durgun seyreden ekonomisini canlandırmak için Yen’i devalüe girişiminden istenen sonucu alamadı. Sürekli küçülen nüfus satın alma iştahını kaybetti. 2014’te ülke nüfusu 300 bin kişi küçüldü. Japonya’daki maliyetlerle üretip özellikle uzun mesafelere ihraç etmek karlı olmadığı için Japon firmaları yatırımlarını daha çok ülkeleri dışında yapıyor” dedi.
Genişleme alanı Japon yatırımcıya uygun hazırlanacak
Japon firmaların 2014 yılında ülkeleri dışında 114 milyar dolar tutarında doğrudan yatırım yaptığını belirten Güler şöyle devam etti:
“Çoğu ülke Japon sanayicisinin yatırımlarını çekmek için cazip teklifler sunuyor. Biz de hiçbir girişimde bulunmadan Japon yatırımcısını Türkiye’ye çekemeyiz. Japon yatırımcılar hem çok ince, detay hesap ve plan yapar, hem de yatırım için karar vermeleri yoğun çalışmalar gerektirdiği için ikna edilmeleri uzun zaman alır. Biz de Ege Serbest Bölgesi’nin genişleme arazisini Japon yatırımcılar için uygun bir şekilde hazırlamak istiyoruz. Bütün ön hazırlıklarımızı tam olarak yapmak ve planlamak için potansiyel yatırımcılarımızı tanımaya ve bölgemizi tanıtmaya çalışıyoruz.”
Japonları ikna turları sabırla sürdürülmeli
Faruk Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin bu ay yaptığı Japonya’ya ziyaretlerinin siyaseten çok pozitif bir etki yarattığını, ayrıca Japon Başbakanı Shinzo Abe’nin 29 Ekim 2013 tarihinde Türkiye’ye yaptığı ve önümüzdeki dönemde de yapacağı ziyaretlerin Japon sanayiciler tarafından çok yakından izlendiğine dikkat çekti. Güler, “Japon ve Türk devlet yetkilileri kendi aralarında yapmaları gereken tüm görevleri başarı ile yerine getirmektedirler. Artık sonuca ulaşabilmek için bizlerin ilgili devlet kurumları ile birlikte yollara düşmesinin zamanı geldi de geçiyor. Beraberce Japon işadamlarını ikna turlarına çıkmalı, Japon yatırımcının karar verme sürecinin zaman alacağı bilinci ile bu çabamızı sabırla sürdürmeliyiz” diye konuştu.
Japonlar da ocakta İzmir’e gelecek
Ocak ayında Japonya’dan heyetleri Ege Serbest Bölgesi’nde ağırlayacaklarını belirten Faruk Güler, “Bu program Ege Serbest Bölgesi’nin genişleme arazisini şimdiden Japon yatırımcısına açmak için yaptığımız pazarlama çalışmalarının bir parçasıdır. Amacımız bu toplantıların neticesinde Ege Serbest Bölgesi’ne kazandırma başarısını gösterdiğimiz Japon Lansinoh fi rmasına yenilerini ekleyebilmektir. Ege Serbest Bölgesi Lansinoh fi rması sayesinde Japon yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Devamının gelmesini diliyor, konuda ilgi gösteren tüm tarafl arı yanımızda görmek istediğimizi memnuniyetle belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Dünya
Bir yanıt bırakın