Borçlar Kanununa göre kiracının tahliyesi istenirken ev sahibinden herhangi bir gerekçe gösterilmesi isteniyor. Peki Esaslı onarım sebebiyle tahliye nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Esaslı onarım sebebiyle tahliye nasıl olur?
Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiralayanın kiracıyı tahliye edebilmesi için geçerli bir sebep sunması gerekiyor.
Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu var ise,
Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.
Peki Esaslı onarım sebebiyle tahliye nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Esaslı onarım, yapılardaki taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler olarak ifade ediliyor. Örneğin, pencere tabanının indirilmesi kapıya dönüştürülmesi, pencere ve kapılar gibi yerlerin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi gibi bina görünümüne etki eden işlemler oluyor.
Kiracı ve ev sahibi ilişkilerini düzenleyen 6098 sayılı Borçlar Kanunu esaslarına göre ev sahibi kiracısından; yeniden inşa veya esaslı onarım sebebiyle tahliye isteyebiliyor.
Kiracının kiracısı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com