Erzurum Rölöve ve Anıtlar Birliği Müdürü Suat Bakır, “Rölöve ve Anıtlar Birliği olarak harap ve çürümeye terk edilmiş tarihi evleri restore ederek geri kazandırıyoruz. Hibe desteğimizden yararlanmak için başvurularınızı bekliyoruz.” dedi.
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Birliği Müdürü Suat Bakır, “Rölöve ve Anıtlar Birliği olarak harap ve çürümeye terk edilmiş tarihi evleri restore ederek geri kazandırıyoruz” dedi.
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, bölgede ve şehirde bulunan tarihi yapılar üzerinde gerçekleştirmiş olduğu restorasyon, bakım ve projeler ile 2015 yılını başarılı bir şekilde tamamladı. Bölgede 7 ilin bağlı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, 2015 yılı içerisinde bölgede 7, Erzurum’da ise 5 tarihi yapının restorasyon işlemlerinde gerçekleştirdi. Erzurum Röleve Anıtlar Birliği Müdürü Suat Bakır, Erzurum’u sahip olduğu tarihi yapıları tekrar hayata kazandıklarını aktararak, bu kapsamda Erzurum İç Kalesi, Erzurum Arkeoloji Müzesi, Eski Vilayet Binası, taşınmaz kültür varlıkları ve kale saatinin yemlendiğini aktardı.
Kültür varlıklarına hibe desteği
Erzurum’da ve bölgede bulunan taşınma kültür varlıklarına devletin hibe sağladığını aktaran Bakır, “Erzurum’da çok fazla tarihi evimiz var. Bu evler ne yazık ki harap halde. Özel mülk olduğu için müdahale edemiyoruz. Bu evlerin sahipleri müdürlüğümüze başvurarak hibe desteği alabilirler. Restorasyon için devlet hibe desteği sağlıyor. Ancak yapının sahibinin de verilecek hibeye ek olarak kendisinin de para eklemesi gerek. Bu evlerimizi tekrar hayata kazandırmak istiyoruz Mesela Erzincan Kemaliye buna çok güzel bir örnek sayılabilir. Son bir yılda orada 10 evimizi tamir ettik. Erzurum orayı örnek almalı.” dedi.
Erzurum Kalesi sosyalleşecek
Röleve ve Anıtlar Birliği, Erzurum’un tarihi simgelerinden biri olan Erzurum Kalesi için yerli ve yabancı turistlerin vakit geçirebileceği sosyal alanlar kurmayı hedefliyor. Kale çevresinde başlatılan Kültür Yolu Projesi’nin sona ermesi ile Kale içerisine, mescit, oturma alanları ve yeşil noktalar kurulacak. Bakır, “Erzurum Kalesi ve çevresinde Büyükşehır Belediyesi ve Yakutiye Belediyesi tarafından kamulaştırma, yıkım ve temizlik çalışmaları devam etmekte olup Bakanlığımızda bölgede bulunan taşınmaz kültür varlıklarıyla alakalı bazı çalışmalar yürütüyor. Bunlardan bazıları Erzurum ıç kale yapıları ve kazı sonucu ortaya çıkan kalıntılara ilişkin bir proje çalışması yürütüyoruz. Bunun ihale tarihi 2016 Eylül’ün 3’ünde yapılacaktır. Bu proje kapsamında iç kalenin sur duvarları, mescit, saat kulesi, hamam ve kazı alanı çalışması yapılacak.
Bu temin edilen projelerden sonra esaslı restorasyon uygulaması yapılacaktır. Bu restorasyon çalışması kapsamında kalenin içerisinde dinlenme ve sosyal alanlar kurulacaktır. Kale içerisinde gelen ziyaretçiler m vakit geçirebilmesi için bir alan oluşturulacak. Büyükşehır Belediyesi’nin Kale çevresindeki çalışmaların sonra iç düzenleme olarak yapılacaktır. Batı’da ve Avrupa’da görmüş olduğumuz kale içerisinde yaşanabilir, kullanılabilir mekânların oluşturulmasını düşünüyoruz. Dolayısıyla ziyarete gelen vatandaşların kale içerisinde vakit geçirmeleri için bu çalışma yapılacak.” dedi.
Deprem risk ve dayanıklılık testleri kapsamında birliğe bağlı binaları denetleyen kurum, Erzurum Arkeoloji Müzesi’nin testlerden geçememesi nedeniyle çürük raporu verdi. Yaklaşık 5 dönümlük araziye kurulu olan müze yıkılarak ihale usulü ile yeniden yapılacak. Erzurum Arkeolojisi Müzesi yapılan depreme dayanıklılık testleri sonucu çürük çıktı. Röleve Anıtlar Birliği tarafından yıkılması planlanan bina için proje çağrı ilanı verildi. Buna göre proje hazırlama süresi 300 gün olarak belirlenirken, ön yeterlilik ihalesi yapıldı. Uygulama ihalesine ise 2016 yılında çıkılacak. Bu kapsamda Erzurum Arkeolojisi Müzesi’nı bir dizi teste tabii tuttuklarını belirten Bakır, yapının çoğu testten geçemediğini dile getirdi. Erzurum’un deprem bölgesinde yer alması nedeniyle oluşacak bir hasar durumda içerideki tarihi eserlerin çok büyük zarar görebileceğini aktaran Bakır, bunu önlemek can ve mal kaybına uğramamak için yapının yıkılacağını kaydetti. Yapı için proje çağrı ilanı verdiklerini aktaran Bakır, ön yeterlilik ihalesinin yapıldığını dile getirdi. Uygulama ihalesinin ise 2016 yılı itibariyle başlayacağını aktaran Bakır, “Erzurum Arkeoloji Müzesi yapılan testler sonucu çürük çıktı. Depreme dayanması imkânsız. Bu nedenle yapıyı yıkma kararı aldık. Bunun için proje ihalesi veriyoruz. İlk ihale yapıldı. Yapılacak olan yeni bina daha modern, 3 katlı ve depreme dayanıklı olacak.” şeklinde konuştu.
‘Başvurularınızı bekliyoruz’
Erzurum’da ve bölgede bulunan taşınma kültür varlıklarına devletin hibe sağladığını aktaran Bakır, bu hibeler ile yapılan restorasyonu sağlanarak hayata kazandırıldığını dile getirdi. Bu amaçla Erzurumlu vatandaşlara çağrıda bulunan Bakır, “Erzurumlu vatandaşlarımız ne yazık ki bu konuda duyarlı değil. Biz onlar için çalışıyoruz.
Şehrimizde haddinden fazla tarihi ev var. Bu evlerin zaten çoğu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu evleri çürümeye bırakmanın bir manası yok. Gelin bunları tekrar şehrimize kazandıralım. Biz bu evlere el koymuyoruz. Sadece restore ederek sahibine teslim ediyoruz. Böyle bir yanlış algı var ne yazık ki. Ev restore edildikten sonra sahibi ister içinde oturur ister boş bırakır. Bu kendisine kalmış bir şey. Bizim amacımız tarihimize şahit olmuş bu evleri yaşatmaktır.” dedi. Rölöve ve Anıtlar Birliği’nin Erzincan’da çok etkin bir şekilde hibe desteği başvurusu aldığını aktaran Bakır, özellikle Kemaliye’de bulunan tarihi evlerin başvuaılar neticesinde restore edildiğini söyledi.
Erzurum’un Kemaliye’yi örnek almasını isteyen Bakır, “Erzincan Kemaliye’de bir sürü tarihi evimiz var. Bu evlerde bulunan vatandaşlarımız ve sahipleri bizlere başvuruda bulundu. Bunun neticesine o evler restore edildi ve tekrar hayata kazandırıldı. Şimdi insanlar o evlerde oturuyor hayatlarına devam ediyor. Bizim isteğimiz bu gibi durumların Erzurum’ da da olmasıdır. Kemaliye’yi örnek gösteriyoruz. Gelin başvurunuzu yapın gerisi zaten devletin elinde” ifadelerini kullandı.
Erzurum Güne Bakış