Bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum; bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan kapısıyla günümüzde metropol şehirlerle yarışır hale geldi. Kentin dünya coğrafyasında daha tanınabilir hale gelmesi, ekonomi ve turizme katkı sağlanması amacıyla Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bilim, ilim ve irfan yuvası Atatürk Üniversitesi ile birlikte bir güç birlikteliği yaparak dev bir projeyi hayata geçiriyor.
Bölgenin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik potansiyelini artırmak amacıyla kalıcı faydaya dönüştürülecek olan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı ile şehrin, Avrupa’nın cazibe merkezlerinden biri olması hedefleniyor. Bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla 2023 Yeni Türkiye vizyonuna uygun olarak tasarlanan bu proje, Erzurum’a, bölgeye, Türkiye ve dünyaya yeni bir ufuk kazandıracak.
670 dönüm üzerine dev park
Erzurum-Aziziye karayolunun 5. kilometresinde, 670 dönüm üzerine kurulacak parkın temeli 21 Mayıs 2015’te atıldı. Proje kapsamında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu dev projeyle birlikte Erzurum’da; Kar Tanesi Müzesi Eğitim Parkı, Astronomi Müzesi ve Eğitim Merkezi, Sayılar Müzesi ve Eğitim Merkezi, Afet Müzesi ve Eğitim Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi ve Müze Parkı, Tarih Duvarı Müzesi ve Eğitim Müzesi ve Biyoçeşitlilik Parkı oluşturulacak.
7 tematik müze
Kar Tanesi Müzesi Eğitim Park:
Bu müze ile engeli olan, olmayan tüm dünya insanlarına, çocuklara ve gençlere kar tanesindeki mucize gösterilecek. Kar ve buz sporlarının tarihsel süreç içindeki gelişimleri, kara ve buza ait ne varsa daha yaşanılır daha estetik, dünya ölçeklerinde marka bir kent olacak Erzurum penceresinden misafirlerin 5 duyusuna hitap edecek şekilde sunulacak.
Astronomi Müzesi ve Eğitim Merkezi:
Tarihî İpek yolu üzerinde kurulmuş en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olan Erzurum’da İbrahim Hakkı Hazretleri ve Hacı Sadık Solakzade gibi astroloji alanında eser veren birçok âlim yetişmiştir. Dünyanın az sayıdaki yüksek rakımlı dört şehrinden biri olma özelliğini taşıyan Erzurum, meteorolojik değişimlerden uzak, rüzgâr yönü çoğunlukla sabit, nemi az, kuru soğuk iklimi ve 2014 yılı tespitlerine göre sahip olduğu 297 günlük açık gece sayısından dolayı gözlem için ideal ortama sahip. Bu proje ile dünyanın sayılı rasathaneleri arasında yer alacak gözlemevi yapılacak.
Sayılar Müzesi ve Eğitim Merkezi:
Soyut uzay ve astronomiyi en iyi ifade eden sayıları ve arkalarındaki derinliği astronominin komşuluğunda tüm insanlığa çocuklara ve gençlere sunmak; sayıları, matematiği, geometriyi tanıtmak ve sevdirmek, konu ile ilgili önde gelen bilim insanlarını tanıtmak, bilim kenti markasını pekiştirmek için tasarlandı.
Afet Müzesi ve Eğitim Merkezi:
Erzurum, jeolojik ve topografik yapısı nedeniyle can ve mal kayıplarına yol açan depremlerle sık karşılaşan bir şehir. Korku ve yaşanan olumsuz anıları hafifletecek, depremle yaşama bilgisini gündemde tutmak için tasarlanan bu merkez ile aynı zamanda çığ, sel, yangın, duman ve teknolojik afetlere yönelik bilgilendirmeler yapılacak ve farkındalık oluşturulacak.
Tarih Duvarı Müzesi ve Eğitim Merkezi:
Dünya’nın ilk tarih duvarı müzesinde 111 bin 111 adet taşla tarih yeniden yazılacak. İsteyen vatandaşlar, bu taşlardan satın alarak tarih duvarına isimlerini yazdırabilecek. Geçmişimizin ve bizlere ışık tutan değerlerimizin içerisinde ilerlerken bizlere Anadolu’nun kapılarını açan Selçukludan Osmanlı’dan günümüze ve özetle bin yıl öncesine ışık tutarken gelecek bin yılın temelleri atılacak.
Biyoçeşitlilik parkı:
Bu proje ile peyzaj mimari açısından uygun olabilecek alanlarda yeşil heykeller, Türkiye bahçeleri, göl ve su kenarı dinlence çalışmaları gerçekleştirilecek. Özellikle bitki ve böcek başta olmak üzere bölgenin sahip olduğu zenginlik değerlendirilecek, koruma altına alınacak, çevre kültürü oluşturulacak.
Böbrek, Kalp Eğitim Ve Araştırma Merkezi ile Müze Parkı:
İşte hayatımıza, aklımıza, duygularımıza ve tabii ki sağlığımıza hükmeden diyabet, obezite, hipertansiyon, tuz ve sigarayı yakından tanıma ve vücudumuzda oluşturduğu tahribatı gözler önüne sermek için bu proje hayata geçirilecek.
Dünyada ilk
Dünyada yaklaşık bin 500 bilim merkezi, 40 bin civarında müze, 10 bine yakın bilim kampı, 5 bin civarında doğa parkı, 1 milyon 500 bin civarında eğitim merkezi, 50 bin civarında engelli eğitim merkezi bulunuyor. Bu proje tamamlandığında içerdiği eğitim ve araştırma merkezleri konsepti ile dünyanın tematik müze konseptindeki ilk bilim müze doğa tarih ve eğitim parkı olacak. İçerdiği farklı unsurları ile de tüm dünya insanlarının buluşma noktası haline gelecek.
Büşra SOYAL/Yeni Şafak