Yozgat’ta büyük bir dönüşüm hikâyesi yaratan kazan üreticisi Erensan’ın hedefinde ısı tasarrufu var. Fransız ortaklı şirket, atık ısıları toplayıp şehirleri düşük maliyetle ısıtmayı planlıyor
Yabancı ortaklıklarla güçlenen Türk şirketleri küresel enerji projelerinde söz sahibi olmaya başladı. İstanbul ve Yozgat’ta faaliyet gösteren Fransız ortaklı Erensan, 150 ülkede dev projelere imza atmaya başladı. Yüzen santrallerden, mega kentlerin ısıtılmasına kadar birçok yenilikçi proje geliştiren şirketin hedefinde enerji tasarrufu var. Fabrikaların atık olarak havaya bıraktıkları su buharı ve egzoz gazlarını tekrar enerji üretimine yönlendirmeyi başaran şirket, bu sayede milyonlarca dolarlık tasarruf sağlıyor. İnşaat sektörünün 2023 hedeflerinin enerji sektörünü de olumlu yönde etkileyeceğini belirten Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker, “2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’de 6-7 milyon civarında konut ve ticari bina inşasının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunların büyük bir kısmı, merkezi sistem büyüklüğündeki projelerden oluşuyor. Bunların altyapısı sağlam olduğu takdirde, üzerinde her türlü dönüşüm sağlanabilir. Mevcut konut ve fabrikalarda her gün milyonlarca metreküp atık ısı doğaya salınıyor. Bu ısıları geri kazanacak teknolojiye hakimiz. Sadece konutlar bazında bakacak olursak, yoğuşmalı ve merkezi sistemle birlikte senede 2-3 milyar metreküp gazdan tasarruf edilebilir” şeklinde konuştu. Fransız Atlantik Grup ile gerçekleştirdikleri ortaklığın güzel bir sinerjiye dönüştüğünü de belirten Çeviker, “Ortaklıktan sağlanan gelir tamamen yatırıma gitti. Firma Mısır’a yatırım planlıyordu, Erensan sayesinde bu yatırım Yozgat’a geldi. Ortaklığımız da güzel bir sinerji ile devam ediyor. Şimdi Erensan markalı kazanlar, grup bünyesindeki şirketlerde de pazarlanacak” dedi.
Yozgat’tan 150 ülkeye ihracat
Yozgat ekonomisinin ağırlıklı gelir kaynakları arasında tarım ve hayvancılık üst sıralarda yer alıyor. Ancak şehir son yıllarda ısı kazanları üretiminde atağa kalktı. Erensan firmasının başını çektiği hamleyle bölgedeki yan sanayi de hızla gelişiyor. 150 ülkeye kazan ihraç etmeyi başaran şehir, dünyada adını kazanın üretim üssü olarak yazdırmayı başardı.
Sabah