Edirnelilerin ‘Eski Terminal’ olarak bildiği araziye belediye sarayı yapıldı, olmadı. Yıkıldı, arazisine AVM yapılacaktı. Ama rüşvet soruşturmasına konu oldu. AVM’yi yapacak olan yabancı şirket apar topar elinden çıkardı. AVM inşaatına başlayan diğer holding FETÖ soruşturmasına dahil edilince günlerce ne olacağı tartışıldı. Yapılan açıklamalara göre üzerinde tedbir yok, inşaat sürecek. İşte ‘Eski Terminal’in hikayesi…
Edirne’nin Ayşekadın semti, Talatpaşa Asfaltı üzerinde bulunan ve eskiden otobüs terminali olan 20 bin 704 m2’lik araziye önce Edirne Belediye Sarayı yapılmak istendi, ardından da alışveriş merkezi. Belediye sarayı fikri hüsranla bitti. AVM yapmak isteyen şirket, adı rüşvet iddialarıyla anılınca Türkiye pazarından çekildi. Bu kez AVM yapmak isteyen Eroğlu Holding’in FETÖ soruşturmasına dahil edilmesiyle arazi yine tartışma konusu oldu. Holding malları üzerinde tedbir kararı olmadığı açıklanınca Erasta da direkten dönmüş oldu. ‘Eski Terminal’in adeta lanetli hikayesini GÜNDEM okurları için özetledi.
Önce Edirne Belediye Sarayı
Temelleri 1997 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan Edirne Belediye Sarayı, dönemin Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin büyük projelerinden biriydi. İnşaat bitiminde Edirne Belediyesi tüm birimleriyle bu binaya taşınacaktı. Temelin atımından 10 yıl sonra yani 2007 yılında Edirne Belediyesi Meclis kararıyla araziyi satmaya karar verdi. Dönemin Belediye Başkanı Sedefçi 10 yıl içinde inşaat için 3 milyon YTL harcadıklarını, Edirne Belediyesi’nin de 10 milyon YTL borcu olduğunu, maddi imkansızlıklar nedeniyle inşaatın bitirilemeyeceğini kamuoyuna açıklamıştı.
Redevco satın aldı
Belediye Meclisi arazinin ihale yoluyla satılmasına karar verdi. İhaleye katılan Hollandalı uluslararası gayrimenkul firması Redevco ihaleyi 5 milyon YTL keşif bedeliyle satın aldı. Firmanın planına göre arazi üzerinde bulunan Edirne Belediye Sarayı tamamen yıkılacak yerine ise bir AVM inşa edilecekti. Hollandalı firma vakit kaybetmeden İzmirli Özdenizcilik firmasıyla anlaştı. Yıkım; Kasım 2007’de başladı, Ocak 2008’de bitti. Ardından firma inşaat alanına ‘2011 yılında kapılarımızı açıyoruz’ yazılı bir afiş astı.
Sedefçi’ye dava
Kamu İhale Kurulu, Edirne Belediye Meclis üyeleri tarafından yapılan şikayet üzerine, Kasım 2007’de yapılan toplantıda ihalede kanunlara aykırılık olduğunu, inceleme ve soruşturma başlatılmak üzere oyçokluğuyla konuyu İçişleri Bakanlığı’na sevk etme kararı aldı. İhaleyi inceleyen İçişleri Bakanlığı Müfettişleri rapor hazırladı. Bakanlık müfettişleri, bina ve arsa satışının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olduğunu, ancak yeni inşaat yapımının ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri ile yapılabileceğini tespit etti. Bu işlemler nedeniyle müfettişler Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi’nin ‘görevini kötüye kullandığı’ gerekçesi ile soruşturma izni verilmesini teklif etti. Bakanlık tarafından Başkan Sedefçi ve 6 belediye çalışanı hakkında adli soruşturma yapılmasına izin verilmesinin ardından 10 kişi hakkında ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bunun üzerine Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve belediye çalışanları kararın kaldırılması için Danıştay’a itiraz etti. Danıştay 1’inci Dairesi 12 Haziran 2008 günü verdiği karar ile yapılan itirazı haksız bularak, Sedefçi ve arkadaşları hakkında adli soruşturma yapılması için Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na izin verdi. Danıştay’ın bu kararından sonra Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi hakkında belediye sarayı ve arsası satışı nedeniyle de yargı yolu açıldı.
Şirket Türkiye pazarından çekildi
2012 yılının Nisan ayında Başkan Sedefçi ve 6 altı belediye çalışanı davadan beraat ederken, 2012 Temmuz ayında araziyi ihalede satın alan uluslararası gayrimenkul şirketi Redevco, Türkiye piyasasından çekileceğini açıkladı. Türkiye’de inşa ettiği 3 AVM’yi başka bir şirkete devreden şirket; 2008 – 2012 yılları arasında arazi davalık olduğu için arazide bir faaliyette bulunmamış, Edirne’ye yapacağı yatırımla Erzurum’da bir AVM inşa etmişti.
Eroğlu’na FETÖ soruşturması
Arazinin satışının Eroğlu İnşaat’a yapılmasıyla beraber 2015 yılında şirket yeni bir projeyle, araziye AVM inşa etmeye karar vermiş, çalışmalara başlanmıştı. Bu kez Eroğlu Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Fetullahçı Terör Örgütü’nün iş dünyası yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi. Basına ‘gözaltına alındı’ şeklinde yansıyan haberler Edirne kamuoyunda şaşkınlık yaratırken, hakkında mal varlığına ve şirketine tedbir kararı çıktığı iddia edilen Eroğlu ertesi gün (20 Ağustos) şu açıklamayı yaptı: Nurettin Eroğlu, hakkında bir gözaltı işlemi uygulanmadığını belirterek “Dün (19 Ağustos) saat 17:00 gibi kendim savcılığa gittim. Savcıya ifade işlemim iki saat kadar sürdü. Daha önce, TUSKON’da (Türkiye işadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) ismim geçtiği için bu ifade işlemi oldu. İfademi verdim gerekli yanıtları verdim ve çıktım. Şimdi de işimin başındayım. Sözü edilen genel kurul yapıldığında (TUSKON’un Mart 2014’teki genel kurulu) burada da değildim; Mısır’daydım. Şahsım ve şirketlerim hakkında tedbir kararı da yok.” Bu açıklama Erasta AVM inşaatının devam edeceği anlamına geliyor. Edirne kamuoyu, neredeyse lanetli bir yer haline gelen Eski Terminal arazisi üzerindeki inşaatın bir an önce bitmesini bekliyor.
Edirne Gündem