İşadamı Can Ekşioğlu, 3 yıl önce Türkiye’ye getirdiği ERA Gayrimenkul’ü 42 ofise ulaştırdı. Yıl sonuna kadar 75 ofis açmayı planlayan ERA Gayrimenkul’ün 2023 hedefi ise 800 ofise ulaşmak.
Uğur Ekşioğlu, Koç Grubu’nun tarihinde önemli bir yeri olan eski CEO’lardan merhum Uğur Ekşioğlu’nun 3 oğlundan biri. Babasının emeklilik yıllarında önce onun ofisinde çalışmış ardından babasının da desteğiyle girdiği gayrimenkul geliştirme işinde bugün dünya devi ERA’yı Türkiye’ye getirmiş bir isim. Henüz 3 yıl olmasına rağmen 42 ofise ulaşan ERA son olarak hem KKTC’nin hem de Rum kesiminin franchise haklarını almış. Yıl sonuna kadar 75 ofis açmayı planlayan ERA Gayrimenkul’ün 2023 hedefi ise 800 ofise ulaşmak. Aynı zamanda Ulusal Franchise Derneği’nin (UFRAD) yönetim kurulunda gayrimenkul sektörünü de temsil eden ERA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ile sektörü ve ERA’yı konuştuk.
İş hayatına başlamanız ve ERA’nın iş yaşamınıza girmesi nasıl oldu?
Ben 1973 doğumluyum. 1992-2001 yılları arasında ABD’de yaşadım. Önce okulu bitirdim, sonra master yaptım ardından da 2 yıl bir bankada çalıştım. 2001 krizinde de Türkiye’ye döndüm ve gayrimenkul sektörüne girdim. O dönemde kriz olduğu için gayrimenkul alanında iş yapılabiliyordu. Babam Koç Holding’ten emekli olmuş danışmanlık yapıyordu. Bir süre babamın ofisinde çalıştım. Gayrimenkul geliştirme işleri yaptık, daha sonra da yurtdışı fonlarla çalıştık. Sonrasında gayrimenkul danışmanlığı sektöründe büyük bir eksiklik olduğunu hissettim ve bir arayışa girdim. ERA’dan bu şekilde haberimiz oldu. Üç sene önce Türkiye’ye getirdik. ERA dışında başka görüşmelerimiz de oldu. Ama bayilerine en çok ofis desteği yapan marka ERA olduğu için tercih ettik. Avrupa ve Ortadoğu’da çok yaygın. 35 ülkede 38 bin çalışanı ve 3 bin ofisi var.
Şu an siz kaç ofise ulaştınız?
İlk sene bayilik vermedik. 2’nci yıldan itibaren verdik. Şu anda 42 tane açık ofisimiz var. En son Türkiye dışında Kıbrıs’ın haklarını da aldık. Hem Kuzey hem de Güney Kıbrıs’ın haklarını alarak ilk defa yabancı bir ülkeye adım attık. KKTC’de 5, Güney Kıbrıs’ta 10 ofis açmayı planlıyoruz.
Başka ülkeler düşünüyor musunuz?
Düşünüyoruz ama önce Türkiye’de belli bir sayıya gelmemiz lazım. Çünkü bir markayı bir ülkede başlı başına tanıtmak zor. Bu, başka ülkelerde daha da zor. lazım. Yıl sonuna kadar 75 ofis düşünüyoruz. İstanbul’la birlikte öncelikli illerimiz Ankara, Antalya, İzmir, Bodrum, Eskişehir, Gaziantep. Herkesin 2023 hedefi vardır. Bizim de Türkiye ve Kıbrıs için 800 civarı bir ofise ulaşma gibi bir hedefimiz var. Bu ulaşılamayacak bir rakam değil. Bu potansiyel var. Bu rakama ulaşmak için yakın ofisler açmanıza da gerek yok. Çünkü Avrupa ile karşılaştırıldığında Türkiye piyasasının potansiyeli büyük. Türkiye’de her sene 1.3-1.4 milyon civarında emlak işlemi oluyor. Bu Avrupa’nın hiçbir ülkesinde yok. Herhangi bir Avrupa ülkesinde 200 bin işlem zor oluyor. Portekiz’de ERA yıllık 200 bin işlem olmasına rağmen 200 ofis açmış. Acelemiz yok yavaş yavaş ve daha seçiciyiz.
Şu an talep nasıl peki?
Piyasada şu an birinci el satışlarda biraz durgunluk var. Ama biz daha çok ikinci elde faaliyet gösteriyoruz. Kriz zamanlarında birinci el satışlar düşerken ikinci el satışlar yükselir. Şu anda bizim açımızdan bir kayıp yok. Ama franchise satışı olarak tam istediğimiz hızda değil. Biz ayda 5-6 franchise vermek isteriz ama şu an 3-4 tane verebiliyoruz
Franchise şartlarınız neler?
Öncelikle gelen kişinin elini taşın altına koymasını istiyoruz. Çünkü biz ürün satmıyoruz. İstekli ve eğitimli olmak gerekiyor. Gerçi gayirmenkul konusunda her türlü eğitimi veriyoruz. Başlangıç bedeli olarak İstanbul için 20 bin dolar alıyoruz. Diğer iller için bu düşebiliyor. Yatırımcı için gelir öngörüsüne göre bir iş planı yapıyor ve ödeme planı sunuyoruz. Tercihen giriş katı olmasını istiyoruz. Toplam yatırım maliyeti ise 50 bin doları buluyor.
Bu işe kimler giriyor?
Çeşitli meslek gruplarından gelenler oluyor. Bu işe girmek isteyenler arasında asker emeklisi, ev hanımı, bankacı da var. İnsanlar bu işi öğrendiklerinde akıllarına yatıyor. Gıda sektörü gibi değil. Gayrimenkul sektöründe bir stok maliyeti yok. Eleman sayısı gıdaya göre az.
Franchise pazarı 50 milyar $ olacak
UFRAD’da da göreviniz var. Orada ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Türkiye Avrupa’da en fazla markaya sahip olan ülke. En fazla franchise veren ülke durumuna geldik. Pazarın hacmi 43 milyar doları aştı. 200 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. 2015’te 50 milyar dolarlık bir hacmi yakalanacak. UFRAD’ın misyonu da franchise sistemini tanıtmak ve geliştirmek. Markalar bize başvuruda bulunuyor. Belli kriterlere uyuyorsa üye kabul ediliyor. Yatırımcıyı da koruyoruz, UFRAD olarak franchise vermek isteyenleri araştırıyoruz. Türkiye’de franchise sistemi pek tanınmıyor. Halkın bunu öğrenmesi için çalışıyoruz. Ayrıca 15 Ekim’de Bayim Olur musun Fuarı yapacağız.
Sanırım babanız Uğur Ekşioğlu’nun kendi hayatını anlattığı bir kitap çalışması vardı. O ne durumda?
6 Ekim’de kitapçılarda olacak. 6 aydır bu kitabın basımıyla ilgili çalışıyoruz. Rahmetli babamın inanılmaz bir hafızası vardı. ‘1958’de dolar kuru neydi?’ diye sorsanız söylerdi. Kendi hayat hiyakesini anlatıyor. Tekrar tekrar okuyorum. Çünkü okurken babamı dinlemiş gibi oluyorum. Çok akıcı, eğitici ve öğretici. Babam imkansızlıklar içinde bir çocukluk yaşamış. Simitçilik yapmış, çiçekçi ve matbaada çalışmış. Hatta dedem bir işe yerleştirmiş. Babam ‘bu iş getir-götür işi’ deyip ayrılmış. Dedem üzülmüş, bunun üzerine de babam ‘bundan sonra ben kendi işimi kendim bulurum’ deyip bir manavda işbaşı yapmış.
Ofis açmak isteyenlere ne tür destekler veriyorsunuz?
En başta teknoloji ve eğitim desteği veriyoruz. Gayrimenkulde bütün danışman ve brokerlerin bağlı olduğu teknolojik altyapı önemli. Bizim de hayata geçirdiğimiz ileri teknoloji projelerimiz var. Sürekli yeniliyoruz. Mesela portföyü ERA’dan gösteriyorsunuz ama otomatik olarak başka emlak sitelerine de yansıyor. Mobil ihale sistemimiz var. Tüm bu sistemler merkez tarafından veriliyor. Bir diğer destek ise eğitim. Gayrimenkul akademisi kurduk. Bağdat Caddesi’nde hem uygulama ofisi hem de akademimiz var. 400 metrekarelik bir akademide kentsel dönüşüm, gayrimenkul alım-satımıyla ilgili eğitim ve seminerler veriyoruz. Eğitimden geçenleri hemen uygulama ofisine alıyoruz. Ayrıca ERA’nın farklı ülkelerdeki deneyimlerini biz de uygulayabiliyoruz. Biz emlakçı ismini, gayrimenkul danışmanlığı ismiyle değiştirmek için çalışıyoruz. Bu arada İTO’da 4 yıl gayrimenkul sektör komitesinde başkan yardımcılığı yaptım. O dönemde bu sektörün bir kanunu olması için çalıştık. Yurdışında lisanslı gayrimenkul danışmanları var. Türkiye’de bu olmadığı için kurumsallaşmadı. Bu kanunun çıkmasını bekliyoruz. Yasa halen Meclis’te.
Star
Bir yanıt bırakın