Taşınmaz mal alım satım işlemi olan kimseler, tapuda bazı harçlarla karşılaşıyor. Devir işleminin yapılabilmesi için gerekli harçların ödenmesi gerekiyor. Peki engelliler tapu harcı öder mi?Engelliler tapu harcından muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
Engelliler tapu harcı öder mi?
Alıcı ile satıcı arasında yapılan taşınmaz mal satışında tarafların belli bir oranda tapu harcıödemeleri gerekiyor. Tapu harcı için ödenecek bedel yapılan gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.
Taşınmaz mal satışında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup; tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir hesaplanıyor. Peki engelliler tapu harcı öder mi?Engelliler tapu harcından muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde; tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; 58 inci maddesinde; tapu ve kadastro harçlarını Kanuna ekli tarifede belirtilen kişilerin; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmamış ise Kanunda (6) bent halinde sayılan kişilerin ödeyecekleri hükümleri yer alıyor.
Aynı Kanunun 59 uncu maddesinde ise harçtan müstesna tutulan işlemler bentler halinde sayılmış ancak engellilere tanınmış herhangi bir muafiyet hükmüne yer verilmiyor.
Bu itibarla, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre engellilerin tapu harcından muaf tutulması mümkün bulunmuyor.
Alıcı ne kadar tapu harcı öder?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com